druga strana velikog filmskog autora

Dokukino KIC najavljuje vikend s dokumentarcima Krzysztofa Kieślowskog

12.11.2021 u 11:36

Bionic
Reading

Ovaj program prikazat će autora u drugačijem svjetlu, s njegovim ponajboljim kratkometražnim dokumentarcima (s engleskim titlovima) kojima je uspio steći reputaciju autora koji se suprotstavlja mainstreamu i izvrsno uspijeva prikazati sudbine poljske radničke klase

Zagrebačko Dokukino KIC posvetit će ovotjedni program majstoru poljske kinematografije, redatelju Krzysztofu Kieślowskom, njegovim manje poznatim, ali podjednako kvalitetnim dokumentarnim opusom.

Kieślowski je najpoznatiji po seriji od 10 jednosatnih epizoda 'Dekalog' (1987-88), glazbenoj psihološkoj drami 'Dvostruki Veronikin život' (1991) i tzv. 'trobojnoj trilogiji' inspiriranoj bojama francuske zastave i idealima iz nešto revolucionarnijeg razdoblja, 'Plavo', 'Bijelo' i 'Crveno' (1993-1994).

Ovaj program prikazat će ga u drugačijem svjetlu, s njegovim ponajboljim kratkometražnim dokumentarcima (s engleskim titlovima) kojima je uspio steći reputaciju autora koji se suprotstavlja mainstreamu i izvrsno uspijeva prikazati sudbine poljske radničke klase.

Kako je najavljeno, u prvom bloku u subotu prikazat će se pet filmova iz druge polovice 1970-ih, počevši od portreta individualnih protagonista, 'Curicculum Vitae' (1975.) o rekonstrukciji partijskog sastanka s amaterskim glumcem, u kojem se fikcija spaja s dokumentarnom formom, i 'S gledišta noćnog čuvara' (1977.), satirom o neugodnoj osobi fašističkih uvjerenja, koja je polučila izvanredan kritički uspjeh.

Slijede dva filozofsko-konceptualna ostvarenja, 'Sedam žena različite dobi' (1978.) s balerinama iz različitih dobnih skupina, i 'Govoreće glave' (1980.), dokumentarna studija stanja svijesti u poljskom društvu manje od dvije godine prije prosvjeda 1980. i rađanja sindikata Solidarnost.

Za kraj programa ostavljena je poema o ljudima koji čekaju nekoga (ili nešto) na glavnoj željezničkoj postaji 'Postaja' (1980.).

Drugi blok, na programu u nedjelju, okuplja šest filmova iz prve polovice 1970-ih - 'Iz grada Łódźa' (1969.), 'Tvornica' (1970.) i 'Bolnica' (1976.) portreti su zajednica i određenih zanimanja, bile to tekstilne radnice iz tvornice u Łódźu, radnici u tvornici traktora u okolici Varšave ili kirurzi ortopedi u jednoj bolnici.

Uz njih su tu 'Bio sam vojnik' (1970.), dirljiv film o slijepim veteranima koji govore o svojim snovima, 'Refren' (1972.) koji pokazuje mjesta susreta birokracije i pokopa, te 'Zidar' (1973.), vizualni portret Józefa Malese, 'junaka socijalističkog pothvata', negdašnjeg aktivista Poljske ujedinjene radničke partije uoči parade Prvog maja.

Uz tu posvetu Kieślowskom, priređenu kao dio obilježavanja 80. obljetnice njegovog rođenja i 25. godišnjice njegove smrti, Dokukino donosi i projekcije dokumentarca o mladoj aktivistkinji za spas klime, Greti Thunberg te film bračnog para Rostuhar, 'Ljubav oko svijeta'.