'Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju'

Filmovi u utrci za 'europske Oscare' u Dokukinu KIC, uključujući i novo ostvarenje čuvenog redatelja Avija Mograbija

09.12.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Ovogodišnja selekcija ostvarenja ove godine odvodi gledatelje u Gruziju, Palestinu i Rusiju, najavljeno je iz Dokukina gdje je program otvoren 8. prosinca masterclass-predavanjem Marije Speth

Zagrebačko Dokukino KIC, uoči dodjele 34. Europskih filmskih nagrada, od 9. do 12. prosinca prikazuje četiri filma nominirana i prednominirana za ovogodišnje 'europske Oscare' u kategoriji najboljeg dokumentarca.

Ta će ostvarenja ove godine odvesti gledatelje u Gruziju, Palestinu i Rusiju, najavljeno je iz Dokukina gdje je program otvoren 8. prosinca masterclass-predavanjem Marije Speth, čiji je film 'Gospodin Bachmann i njegov razred' na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda i nagradu publike.

U petak, 10. prosinca prikazat će se dokumentarac gruzijske redateljice Salomé Jashi 'Kroćenje vrta', o sudbini iznimno starih stabala u mjestima duž gruzijske obale koja jedan gruzijski moćnik otkupljuje, iskapa i odnosi u svoj privatni vrt, uz stravičan utjecaj po okolna područja i lokalno stanovništvo, napominje se u najavi.

Dan kasnije predstavlja se novo ostvarenje čuvenog izraelskog filmaša Avija Mograbija, poznatog po dokumentarnim filmovima koji tematiziraju izraelsko-palestinski sukob.

Film 'Prve 54 godine - Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju' daje detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, a 'strukturirano kao (sokratski) ironično predavanje o načinima okupacije zemlje, uz naslage opore i crnohumorne satire'.

Posljednji film u programu djelo je poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog, 'Gorbačov. Raj', intimni dokumentarac o mislima i svakodnevici čovjeka čiji je mandat obilježio (ras)pad SSSR-a.

'S jedne strane ostaje poznat po tome što je potaknuo revitalizaciju tržišta i slobodu govora u Sovjetskom Savezu, ali za njegovih godina na vrhu došlo je i do černobilske nuklearne eksplozije, koja se dugo zataškavala, te nasilnih gušenja mnogih prosvjeda. Danas je pred nama tek usamljeni starac u predgrađu Moskve', napominje se u najavi.