petak, 19 sati

U Booksi se predstavlja roman 'Početnici' Igora Ivka

13.09.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Nakon vrlo uspješne i od kritike hvaljene zbirke priča 'Nepovredivo mjesto', Igor Ivko napisao je roman 'Početnici', koji je u isto tako kratkom roku naišao na izuzetno pozitivne kritike

Roman suprotstavlja mladenački idealizam oličen u studentskoj blokadi sveučilišta diljem Hrvatske 2009. i kasniji život tih istih mladih buntovnih ljudi, već nekoliko godina poslije, sada emigranata u svojstvu nekvalificirane radne snage na Zapadu.

'Lišeni svake praktične intuicije, svaki njihov pokret je pokret tijela u živom pijesku, a svako rješenje kojeg se dovinu na kraju se pokaže potpuno pogrešnim. Život provode u defenzivi, zbog čega umirati počinju već po završetku mladosti', napisao je u pogovoru romana književni kritičar Ivan Tomašić.

Igor Ivko, s kojim smo nedavno vodili opsežan razgovor, rođen je 1986. u Varaždinu. Studirao filozofiju, etnologiju i antropologiju. Završio edukaciju iz geštalt terapije. Kratkim pričama ulazio je u šire i uže izbore književnih natječaja, a dosad je objavio zbirku kratkih priča 'Nepovredivo mjesto' (Disput, 2021.), koja je 2022. godine osvojila Nagradu Edo Budiša. Živi i radi u Varaždinu.