filmski osvrt zrinke pavlić

U 'Američkom kiselišu' dobar je Seth Rogen i gotovo ništa drugo

  • 19.09.2020 u 19:56

  • Bionic
    Reading

    'Američki kiseliš' najbolji je kad Seth Rogen igra dva glavna lika, kada oni međusobno komuniciraju i uspoređuju se te kada se ništa drugo ne događa. Čim počnu druga događanja, film postaje krajnje bezvezan

    U zadnje je vrijeme, izgleda, postalo fora snimati filmove i serije u kojima jedan glumac glumi dva lika. Okej, malo pretjerujem jer sam gledala točno jedan film i točno jednu seriju u kojima je takav koncept, ali eto, zgodno je napomenuti da u HBO-ovu filmu 'Američki kiseliš' obje glavne uloge igra Seth Rogen isto kao što u relativno friškoj HBO-ovoj seriji 'Istina o mom bratu' obje glavne uloge igra Mark Ruffalo. No dok je u 'Istini o mom bratu' razlog za kloniranje glavne uloge relativno jednostavan - glavni su junaci blizanci - u 'Američkom kiselišu' priča je kompliciranija. Što, na žalost, ne znači i bolja.

    U neobičnoj i blentavoj (ili neobično blentavoj) varijanti priče o putovanju kroz vrijeme, jedan od likova koje glumi Rogen jest Herschel Greenbaum, židovski doseljenik u Ameriku iz fiktivne srednjeeuropske zemlje, koji krajem drugog desetljeća dvadesetog stoljeća radi kao ubojica štakora u tvornici kiselih krastavaca u brooklynskom Williamsburgu. U Ameriku je doselio s voljenom ženom Sarom i, predano radeći, uspio uštedjeti dovoljno novca da Sari ostvari njezin dugogodišnji san - kupnju grobnog mjesta. No kad se sve čini divnim i krasnim - Herschel svojim ubijanjem štakora zarađuje dovoljno da uzdržava sebe i Saru, grobna mjesta su im osigurana i Sara ostaje trudna, dogodi se neobična nesreća - Herschel upada u kotao za kiseljene krastavaca i nitko ga nikada ne pronalazi jer sanitarna inspekcija zatvara tvornicu.

    Sto godina nakon toga, međutim, Herschel se budi, savršeno očuvan u rasolu za krastavce. Znanstvenici na njemu provedu sva moguća ispitivanja, a kada ustanove da je s njim sve okej, pronalaze mu najbližeg živućeg srodnika - praunuka Bena Greenbauma i šalju ga kući s njim.

    Shvatili ste, naravno, Seth Rogen glumi Herschela i Bena, i čini to vrlo dobro, zanimljivo i zabavno, iako ne s toliko vještine kao Mark Ruffalo u 'Istini o mom bratu', gdje se na momente pitaš je li ta dva lika doista odigrao isti glumac. No za 'Američki kiseliš' takvo što nije ni potrebno jer osim što je taj film, za razliku od drametine 'Istina o mom bratu', više-manje lagana dramedija, poanta je cijelog 'Američkog kiseliša' to da u Benu ima više Herschela nego što je spreman priznati, a i u Herschelu više Bena nego što bi to njegova tradicionalna židovska mužjačka priroda voljela. Komunikacija i međuigra ta dva lika, kao dva različita oživotvorenja onoga što se smatra muškarcem u današnjem okruženju te u okruženju od prije sto godina najbolji je dio ovoga filma i Rogen odlično iznosi taj dijalog.

    Foršpan filma 'Američki kiseliš' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    Problem je, međutim, kada to nadigravanje, nadmetanje i uspoređivanje suvremenog i nekadašnjeg Greenbauma krene u druge vode osim njihova osobnog odnosa. Kada Herschel pokuša obnoviti biznis s krastavcima, to mu uspije, pa ga Ben sabotira, ovaj to nadiđe, pa ga Ben opet sabotira, pa ovaj to opet riješi, pa Ben nađe nove načine sabotaže... priča jednostavno postaje previše blesava i zamorna. Cijeli srednji dio filma uglavnom gledatelja inspirira na zijevanje i jedina je sreća što nije predug jer cijeli film traje manje od sat i pol. S druge strane, bez tog dijela film bi se sastojao samo od toga da se Ben i Herschel međusobno uspoređuju, Ben Herschela podučava suvremenom životu, a Herschel Bena obiteljskim i 'čojskim' vrijednostima, a to, iako simpatično izvedeno, jednostavno ne bi bilo dovoljno za film. Zato je konačni dojam kao da filmu nešto nedostaje, odnosno, kao da mu središnji dio radnje nije baš najbolje smišljen, iako su i premisa i zaključak zgodni.

    'Američki kiseliš' prvi je film emitiran na kanalu HBOmax i domaći ga gledatelji mogu pogledati na platformi HBO GO, što bih im preporučila jedino ako ih stvarno baš ništa drugo ne zanima na svim dostupnim izvorima za gledanje filmova i serija, ili pak ako baš jako vole Setha Rogena. U svim ostalim slučajevima nećete ništa izgubiti ako ovo preskočite.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.