VELIKAN LIKOVNE UMJETNOSTI

U 90. godini preminuo Alfred Pal

01.07.2010 u 13:58

Bionic
Reading

U 90. godini preminuo je velikan hrvatske likovne umjetnosti, slikar i najistaknutiji hrvatski grafički dizajner, Alfred Pal

Slikar i grafički dizajner Alfred Pal, rođen u Beču 30. studenoga 1920, osnovnu školu polazio je u Krakowu i Beču, a srednju školu je završio u Vukovaru. Nakon upisanog studija arhitekture u Beogradu (na koji, međutim, zbog proglasa Numerus clausus nije primljen), slijedi vrijeme Drugog svjetskog rata koje, iako provedeno u bijegu i logorima, označava početke Palovog trajnog interesa za grafiku. Nakon zatočeništva na Golom otoku u periodima 1949-1950. te od 1951. do 1954. bavio se poslovima aranžiranja izloga, prevođenjem i grafičkim dizajnom. Godine 1964. postaje članom ULUPUH-a. Ove mu je godine dodijeljena nagrada Vladimir Nazor za životno djelo u kategoriji likovne i primijenjene umjetnosti te nagrada Grada Zagreba za životno djelo.

Grafički dizajn Alfreda Pala obuhvaća razdoblje od šezdeset šest godina. Od šezdesetih godina postao je najtraženiji dizajner: opremio je čuvene biblioteke Evergreen, HIT, ITD, Latina & Greca, Alfa i Omega, Zlatna knjiga, Sto najvećih, Biblija (1976), rječnike, knjige povijesti umjetnosti, biblioteke izbora iz svjetske književnosti, Stoljeća hrvatske književnosti (1995) i tako dalje.

Jedan je od inicijatora i osnivača Zgrafa, prestižne izložbe grafičkog dizajna.