BIOGRAFIJA JIMA HENSONA

Tvorac Muppeta bio je nježni sanjar

05.11.2013 u 07:37

Bionic
Reading

'Jim Henson: A Biography' autora Briana Jaya Jonesa, u izdanju Ballantinea, opsežna je i intrigantna biografija čovjeka koji je stvorio 'Muppete', jedan od najpoznatijih dječjih programa na svijetu, a koji je i u privatnom životu bio 'nježni sanjar', ali i nesumnjivo veliki umjetnik

'Muppet Show' je premijerno prikazan na američkoj televiziji CBS 20. rujna 1976, izazvavši zbunjene reakcije javnosti. Ne može se reći kako se ljudima spomenuta emisija nije svidjela, ali mnogi nisu bili sigurni kako iščitati show s brojnim lutkama, od kojih su neke bile životinje s ljudskim osobinama, poput u međuvremenu glasovitog ljubavnog para Kermita i Miss Piggy, dok su drugi predstavljali fantastična bića raznolikih karaktera (što je zapravo Gonzo?!). Zapravo se i ne treba čuditi što bi netko bio i zgrožen 'Muppet Showom', napose oni konzervativnih nazora, s obzirom da je ova dječja serija prikazivala i ljubavnu priču žapca i svinje. No vrijeme je pokazalo da su 'Muppeti' jedna od omiljenih emisija za djecu diljem svijeta, a njihovom šarmu ne mogu odoljeti ni odrasli, neovisno jesu li odrastali uz Kermita i ekipu ili ne.

Čovjek iz čije je mašte sve to izašlo zvao se Jim Henson, rođen 1936. u gradiću Lelandu, savezna država Mississippi. Njegov je fascinantni život tema biografske knjige 'Jim Henson' Briana Jaya Jonesa, koja je nedavno objavljena u SAD-u, dobivši usput i odlične kritike. Biograf Jones je godinama istraživao Hensonov život te razgovarao s brojnim njegovim suradnicima, dobio i uvid u Hensonove privatne dnevnike, a rezultat je knjiga koja pokazuje da je tvorac 'Muppeta' bio i u privatnom životu iznimno topla i dobra osoba, 'nježni sanjar', kako ga mnogi opisuju. Henson je preminuo 1990. od teške bolesti, no iza njega je ostao i poslovni imperij, no još važnije, i kreativni rad koji i danas uveseljava milijune djece.


U Jonesovoj knjizi se može i saznati kako se Henson nosio s time da pomiri svoju djetinje razigranu maštu s obavezama života odraslih te kako je uspio sa svojim brojnim suradnicima, lutkarima i tehničarima stvoriti radnu atmosferu u kojoj nikad nije manjkalo prostora za igranje. Opisuje se i kako je Henson karijeru započinjao u Engleskoj te njegovo probijanje kroz nivoe američke TV-industrije, sve dok nije uspio dobiti vlastitu emisiju.

Američki kritičari su skoro jednoglasno oduševljeni ovom biografijom Jima Hensona, pa tako The Atlantic konstatira da je Jonesova knjiga 'osvijetlila Hensonov život', pokazavši da je tvorac 'Muppeta' 'cijelog života bio umjetnik u pokretu', uvijek pun 'novih ideja i projekata'. Wall Street Journal pak piše da je 'Jim Henson: A Biography' 'iznimno čitljiva i nikad dosadna knjiga, unatoč svojih 600 stranica', o čovjeku koji je znao 'spojiti staromodno lutkarstvo i suvremeni senzibilitet', čega je rezultat fantastičan 'krzneni vodvilj'. Za sve one koji su odrastali uz 'Muppete' riječ je o knjizi koju ne treba propustiti, pa se stoga nadamo i prijevodu na hrvatski jezik.

'Bohemian Rhapsody' u verziji Muppeta