U STEČAJU

Država sjela na obiteljsku vilu Tuđmanovih u Nazorovoj zbog poreznog duga Stjepana Tuđmana

02.11.2018 u 09:00

Bionic
Reading

Republika Hrvatska sjela je na dio kuće prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Nazorovoj zbog neplaćenog poreza njegovog sina Stjepana Tuđmana

Država se uknjižila s potraživanjem u visini od 192.625,25 kuna na obiteljsku vilu Tuđmanovih u zagrebačkoj Nazorovoj ulici.

Riječ je o potraživanju spram Stjepana Tuđmana na temelju postupka koji se vodio pri zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, a radilo se o postupku, kako su nam odgovorili sa suda, 'osiguranja predlagatelja Republike Hrvatske protiv protivnika osiguranja S. T.', javlja Jutarnji list.

'U navedenom predmetu 19. studenoga 2010. godine doneseno je prvostupanjsko rješenje, kojim rješenjem je na temelju ovršne isprave - rješenja Ministarstva financija, Porezne uprave - određeno osiguranje uknjižbom založnog prava u korist predlagatelja osiguranja na nekretnini protivnika osiguranja. Predmetno rješenje je potvrđeno odlukom Županijskog suda u Zagrebu od 27. travnja 2011. godine te je nakon uknjižbe založnog prava u zemljišnoj knjizi spis okončan', navodi se u odgovoru sa zagrebačkoga Općinskog građanskog suda.

  • +4
Stjepan Tuđman s kćerima Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zabilježba je stavljena na suvlasnički dio vile koji je bio u vlasništvu Stjepana Tuđmana, a danas on u njemu ima 'pravo stanovanja' jer je darovnim ugovorom taj dio nekretnine prepisao na djecu. Pokušali smo razgovarati sa Stjepanom Tuđmanom, ali nije želio na tu temu ništa komentirati. Njegove tvrtke uglavnom su ugašene, a posljednje dvije, Domovina d.o.o. i Domovina - holding d.o.o., su, kako se navodi na financijskim servisima, u stečaju.

Sama zabilježba o državnom potraživanju na vili je provedena i u zemljišnim knjigama u kojima je vidljivo da je vila ove godine etažirana te da se sastoji od četiri suvlasnička dijela. U prizemlju se nalazi peterosobni stan ukupne površine 258 četvornih metara, čiji su vlasnici Miroslav Tuđman i Nevenka Tuđman.