od 29. lipnja do 3. srpnja

Trinaesto izdanje: Počinju Perforacije 2021.

29.06.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa 13. Perforacije održat će se od 29. lipnja do 3. srpnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, a festivalski će se program u srpnju odvijati i u Dubrovniku, Koprivnici, Rijeci i Zadru

U Zagrebu u Zagrebačkom plesnom centru, bivšoj tvornici Grafokarton, kazalištu Kerempuh, Muzeju za umjetnost i obrt te ostalim lokacijama, trinaesto izdanje festivala Perforacije uključuje brojne kazališne izvedbe, razgovore s umjetnicima, radionice, umjetnički izlet u park prirode, urban safari, kao i još jednu uzbudljivu Noć performansa, stoji u najavi.

U ovogodišnjem programu Perforacija bit će dvije premijere, predstave 'Arbajt' autorskog tima koji čine Šimun Stankov, Una Štalcar Furač i Espi Tomičić u srijedu, 30. lipnja u Grafokartonu, te predstave 'Iscjelitelji' plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški, u koprodukciji Studija za suvremeni ples iz Zagreba i Public in Private iz Berlina, koja će se održati u četvrtak, 1. srpnja u Zagrebačkom plesnom centru.

Također, predstavit će se dvije gostujuće kazališne predstave iz regije. Predstava 'Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo' redatelja Zlatka Pakovića premijerno će se moći pogledati u petak 2. srpnja u kazalištu Kerempuh, čime ujedno otpočinje turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid. Nagrađivana predstava redatelja Žige Divjaka 'Gejm', koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije, premijerno će igrati u subotu, 3. srpnja, u Zagrebačkom plesnom centru.

U srijedu, 1. srpnja, u Zagrebačkom plesnom centru, igra predstava 'Bill is dead' Mie Zalukar i Brune Isakovića, koji se kroz bajkovitu formu i poigravanje s vizualnim i izvedbenim arhetipovima bave odnosima moći između muškarca i žene. U okviru ovogodišnjeg izdanja Perforacija, u utorak 29. lipnja, u Medijateci Francuskog Instituta bit će održana promocija novog naslova, 'Povijest seksualnosti IV – Priznanja puti' kultnog autora Michela Foucaulta.

Za vrijeme Perforacija bit će postavljene dvije umjetničke instalacije na dvije lokacije u gradu, u predvorju Zagrebačkog plesnog centra (Ilica 10) te ispred Pogona Jedinstvo (Trnjanski nasip bb). Instalacije umjetnice Ide Blažičko i umjetnika Stefana Radu Cretua dio su razmjene između rumunjskog grada Sibiu i Zagreba.

Povodom postavljanja instalacija, bit će organiziran i razgovor s umjetnicima, u utorak 29. lipnja, na terasi Močvare (Trnjanski nasip bb).

U petak i subotu, 2. i 3. srpnja, zainteresirani će imati priliku sudjelovati u hibridnom projektu "Mikonoć" francuskog umjetnika Thierrya Boutonniera, koji uključuje kampiranje i noćenje u šumi, učenje o gljivama i šaputanje snova. Hrvatski tim za ekspediciju sastoji se od umjetnice Azre Svedružić, zadužene za provedbu koncepta Thierrya Boutonniera u Hrvatskoj, te dvoje znanstvenika mikologa, Ivane Kušan i Nevena Matočeca.

U četvrtak, 1. srpnja u Uraniji će biti održana promocija knjige BADco. uz premijernu projekciju videa 'Rad panike', nastalog prema istoimenoj predstavi BADco. U sklopu Perforacija bit će predstavljen i 'ongoing' projekt kolektiva SKROZ (Nora Krstulović i Maja Sviben) 'Urban Safari: Zagreb', geolokacijska društvena igra s audio vodičima po kultnim mjestima kriminala i korupcije.

Tradicionalna Noć performansa održat će se 2. srpnja na različitim lokacijama u gradu. Otvorenim pozivom potaknulo se umjetnike na promišljanja o sreći i euforiji kao temama koje se svima nameću kao životno važne nakon ove godine obilježene pandemijom, potresima i nesigurnostima raznih oblika. Odabrani umjetnici koji će biti predstavljeni u okviru Noći performansa, Nikolina Majdak (Podržavam), Igor Zenzerović (Studija jednog zagrljaja), Mirjana Đan (Srbin, Ciganin, Peder i Musliman), i Božidar Katić (Nothing lasts… But nothing is lost), sudjelovali su u edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila kazališna autorica i redateljica Nataša Rajković. Noći performansa pridružuje se i Josipa Bubaš svojim likovno-izvedbenim činom Ljepota.

Program Noći performansa odvija se uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti, u okviru koje će se festivalski program tijekom srpnja održati i u Dubrovniku, Koprivnici, Rijeci i Zadru. Lokalne partnerske organizacije uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).

Festival su financijski podržali Program Europske unije Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i medija RH, Ured za udruge Vlade RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulture, Zaklada Kultura nova, ACT: Art, Climate, Transition, Be SpectACTive!

'Perforacije se iz godine u godinu sve snažnije pozicioniraju na sceni kao referentna točka podrške domaćim umjetničkim eksperimentima i suradnjama. Jedan takav festival koji ima ambiciju kontinuirano širiti područje djelovanja, posebno je bitan u vremenu koje je sve više izazovno za umjetnost i umjetnike', poručio je umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović.

Više informacija o programu, popratnim programima i kupnji ulaznica dostupno je na web stranici http://www.thisisadominoproject.org.