18. travnja

Tri peformansa u okviru događanja Projekt Ilica: Q’ART

13.04.2021 u 11:47

Bionic
Reading

U okviru Projekt Ilica: Q’ART tijekom nedjelje, 18. travnja, četvero umjetnika, Vlasta Delimar, Milan Božić, Jelena Lovrec i Iva Supić Janković izvodit će performanse na različitim lokacijama na zagrebačkom Britanskom trgu

Ilica je nekad bila nezaobilazno mjesto susreta, shoppinga, odlaska u banku, bar, restoran, obrt ili ured, no od devedesetih godina, uslijed društvenih i ekonomskih promjena, kreće njezina transformacija.

"U stvarnom svijetu ona postaje prazna ljuštura napuštenih i devastiranih prostora koji zjape prazni ili se ispunjavaju istovjetnim bezličnim sadržajem", napominje se u najavi Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Iz Društva kažu kako je takvo mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama i reinterpretiranjem formi gradskog života po modelu simulakruma - "ako ‘stvarni’ stanovnici/ice ulica izmiču u mall ili outlet centar, ‘stvarna’ ulica mora postati mjesto gdje svakodnevica postaje izvedba u svim formama kreativnog izražavanja."

U okviru tog projekta, za Performing Ilica umjetnici su pozvani da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici; probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada; aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima; modele transformacija grada umjetničkim djelima.

Predstavit će se tri performansa. Vlasta Delimar i Milan Božić izvest će "Tišinu živih skulptura u tišini oštećenih kuća", Jelena Lovrec performans "Želim bit' k'o Berber vol.3", a Iva Supić Janković "Zagrebački Zlodusi Dobri Duh Zagreba".

Za vrijeme performansa "Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća" tijela dvoje izvođača pred odabranim kućama, obojana u ružičastu i plavu boju, postaju potencijal živih skulptura koje interpretiraju trenutno stanje i odnos prema građevinama oštećenim potresom u Zagrebu. S komadom papira s ispisanom riječju Dostojanstvo u rukama, umjetnici se poistovjećuju s oštećenim objektima i prenose im svoju energiju kao pokušaj revitalizacije i obnove.

Jelena Lovrec svoj je rad "Želim bit' k'o Berber" započela 2016. godine kao niz uličnih akcija u kojima je umjetnica prolaznicima omogućavala da bez novčane naknade odaberu jedan njezin rad. Potom bi s njima potpisivala službenu darovnicu, uz klauzulu koja obdarenu osobu obvezuje da odabranu umjetninu smjesti u svoj stan, fotografira je, i potom fotografiju pošalje umjetnici.

Rezultat procesa bili su svojevrsni triptisi od darovnice, fotografije obdarene osobe s odabranom umjetninom snimljene na mjestu darivanja te fotografije iste umjetnine snimljene u stanu. Umjetničini radovi tako su se našli u brojnim zagrebačkim stanovima, onako kako je posljednjih desetljeća to bilo u slučaju proslavljenog slikara Mersada Berbera.

Vizualna umjetnica koja već niz godina djeluje na amsterdamskoj umjetničkoj sceni te odnedavno i u Zagrebu, Iva Supić Janković predstavlja "ZGRBČKZLDS DBRDHZGRB", fanzin i modnu kolekciju "Zagrebački Zlodusi Dobri Duh Zagreba".

Projekt realizira u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i lokalnim street art umjetnicima. Fanzin je posvećen ulici Ilici kao nekada glavnoj žili kucavici grada Zagreba, Bad Blue Boysima i zagrebačkim vješticama.

Projekt Ilica: Q’ART je projekt društvene i socijalne inovacije, pokrenut prije 20 godina, a se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Njegovi autori su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović. 

Cilj im je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. Realizira uz financijsku potporu EU projekta CreArt.