MONTAŽSTROJ

Traži se sedam plesača spremnih testirati razminirani teritorij

23.01.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Regrutacija protagonista za novi filmsko-plesni projekt Montažstroja 'Protunapad' je u tijeku. Montažstroj traži sedam plesača koji su dovoljno hrabri i društveno osviješteni, poduzetni i znatiželjni, spremni na izazov i avanturu, ali i pametni i snalažljivi jer upravo će takve osobe kao protagonisti filma testirati sigurnost razminiranih polja u Hrvatskoj

Najodvažnijih sedam plesača bit će izabrano tijekom edukativno-kreativne radionice, nakon čega će započeti pripreme za plesnu turneju po divnim, ali i potencijalno opasnim lokacijama Lijepe Naše.

Montažstrojev dokumentarno-igrani film 'Protunapad' u režiji Boruta Šeparovića snimat će se sljedeće dvije godine.

'Protunapad' je film s karakteristikama road movie žanra, a pratit će sazivanje plesne skupine 'Protunapad' koja će kombijem putovati od Vukovara do Dubrovnika u potrazi za razminiranim lokacijama u Hrvatskoj. Ispred svakog bivšeg minskog polja, danas razminiranog, sastat će se s nizom osoba – pirotehničarima (aktivnima, umirovljenima i stradalima), vojnicima koji su u ratu pretrčali preko minskog polja, stradalnicima minskih incidenata, političkim i stručnim predstavnicima državnih ureda i agencija u području razminiranja...

U razgovoru s plesačima ove će ih osobe uvjeriti u sigurnost kretanja na odabranoj lokaciji ili će pak izraziti svoje sumnje i strah vezane uz skrivenu opasnost minskih naprava koje su možda, unatoč akcijama razminiranja, zaostale u zemlji. Tek u trenutku u kojem će sugovornik plesača uvjeren u osobnu sigurnost pristati zakoračiti polje i zaplesati, čitava će ekipa zagaziti na tlo kako bi snimila plesnu izvedbu u funkciji aktivističkog zagovora slobode. Film 'Protunapad' pokazat će dosad neotkrivenu sliku minskog problema u Hrvatskoj, ali će i audiovizualnu i plesnu/izvedbenu umjetnost postaviti u angažiranu poziciju u kojoj je ples više od umjetnosti.

Zainteresirani se mogu prijaviti slanjem kratkog životopisa i kontaktnih podataka na protunapad@montazstroj.hr sve do 26. siječnja, nakon čega će od 28. siječnja do 2. veljače sudjelovati u obaveznoj edukativno-kreativnoj radionici u kojoj će proširiti svoje znanje o minskom problemu u Hrvatskoj te testirati vlastitu hrabrost za sudjelovanje u ovom jedinstvenom projektu.