HNK ZAGREB

Tomaž Pandur režira Tolstojev 'Rat i mir'

  • Autor: Vlm/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.05.2011 10:52
  • Objavljeno 17.05.2011 u 09:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čuveni slovenski režiser Tomaž Pandur u zagrebačkom će Hrvatskom narodnom kazalištu režirati roman L. N. Tolstoja 'Rat i mir'. Premijera je najavljena za početak sezone.

Remek-djelo Lava Nikolajeviča Tolstoja 'Rat i mir' u dramatizaciji Darka Lukića i režiji Tomaža Pandura uz sudjelovanje gotovo cijelog dramskog ansambla otvorit će novu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Riječ je o predstavi koja će biti izvedena i u Mariboru kao europskoj kulturnoj prijestolnici.

Drama HNK najavljuje i premijere 'Maškarata ispod kuplja' Iva Vojnovića u režiji Ivice Kunčevića, 'Pigmaliona' G. B. Shawa u režiji mlade Helene Petković te Goldonijeve komedije 'Gostioničarka Mirandolina' u režiji Aleksandre Broz.

Drama će izvesti i devet repriznih naslova, i to pet domaćih te četiri strana autora. Opera najavljuje tri premijere, Donizettijev 'Ljubavni napitak', Janácekovu 'Jenufu' te prvi put u Zagrebu izvedbu opere 'Hamlet' Ambroisea Thomasa kojom se obilježava 200. godišnjica skladateljeva rođenja. Među osam repriznih naslova ističe se Wagnerov 'Parsifal', koji je obilježio proteklu jubilarnu sezonu, a tu su i tek dva domaća djela, Zajčev 'Zrinjski' i Gotovčev 'Ero s onoga svijeta'.

Zanimljivo je da ni sljedeće sezone nećemo slušati operu 'Mazepa' P. I. Čajkovskog, koja je premijerno izvedena pri kraju lanjske sezone, ali je skinuta s repertoara nakon samo nekoliko izvedbi. Uprava Baleta i dalje bojkotira domaće koreografe pa će balet 'Orašar' Čajkovskog koreografirati, naravno, Derek Deane, a tu je i večer njemačkih autora, i to Marca Goeckea s Bachovom 'Suitom, suitom, suitom' te Uwea Scholza sa Schumanovom 'Drugom simfonijom'. Uz obnovu 'Coppélie na Montmartreu' Vourija Vámosa, Balet nudi i sedam repriznih naslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi