SPORNO FINANCIRANJE

Tomaž Pandur na sudu zbog predstave ‘Rat i mir’

24.01.2014 u 16:56

Bionic
Reading

Slovenski kazališni redatelj Tomaž Pandur naći će se na sudu jer slovensko Ministarstvo kulture od njega traži povrat 54.000 eura zbog navodno lažno prikazanih troškova za predstavu 'Rat i mir'

Predstava ‘Rat i mir’ Tomaža Pandura najsporniji je program projekta ‘Maribor – europska prijestolnica kulture’, a zbog financijskih dubioza uskoro će se naći na sudu, piše Teatar.hr.

Naime, slovensko Ministarstvo kulture u sklopu revizije projekta od Pandurove tvrtke zbog navodno lažno prikazanih troškova traži povrat 54.000 eura.

Prema navodima tvrtka Pandur Theaters najveći je dužnik projekta 'Maribor 2012 – europska prijestolnica kulture (EPK)' koji su podjednakim udjelima financirali slovensko Ministarstvo kulture i lokalne uprave, prenosi Teatar.hr


Ukupno 63 projekta, od kojih jedan nije uopće realiziran, nije izvedeno u planiranom opsegu ili su u njihovim poslovnim knjigama ustanovljene manjkavosti, a Ministarstvo sada traži povrat neosnovano isplaćenih sredstava. Svi su producenti pristali vratiti sredstva osim ‘Rata i mira’ i fantazmagorične opere Marija Kogoja, ‘Crne maske’, zbog čega će se naći pred sudom.

Pandurovim ‘Ratom i mirom’ otvorena je premijerna sezona Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u listopadu 2011. godine i slovenskom je redatelju to bila prva suradnja s hrvatskom nacionalnom kazališnom kućom.

Scena iz predstave 'Rat i mir' izvedene u HNK Zagreb 2011.