PRVA PREDVIĐANJA

Tko su rani favoriti za ovogodišnje Oscare?

20.09.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što su održani filmski festivali u Cannesu, Veneciji, Torontu i Tellurideu naziru se prvi kandidati za Oscare koji će biti dodijeljeni 2017. Među ranim favoritima za zlatni kipić Američke filmske akademije spominju se mjuzikl ‘La La Land’, obiteljska drama ‘Manchester By The Sea’ te novi filmovi starih majstora kao što su Clint Eastwood i Martin Scorsese. Donosimo prvi pregled potencijalnih ovogodišnjih oskarovaca

Drama od 195 minuta ‘Silence’, o kršćanskim misionarima u Japanu iz 17. stoljeća s Liamom Neesonom, Andrewom Garfieldom i Adamom Driverom u glavnim ulogama, a po romanu iz 1966. japanskog pisca Shūsakua Endōa zasigurno je jedan od ovogodišnjih favorita za Oscar. Iako se još ne zna točan datum premijere - a nagađa se kako bi se film možda mogao odgoditi i za sljedeću godinu - riječ je o novom filmu Martina Scorsesea, projektu koji je pokušavao realizirati od 1991. Iako su tek rijetki vidjeli grubu verziju filma koja je dljža od tri sata, već se priča kako je ‘Silence’ potencijalni kandidat za najbolji film.

Biografska drama ‘Sully’ Clinta Eastwooda, koja je upravo imala izvrsno komercijalno otvaranje u SAD-u s 35 milijuna dolara, također je u igri za nominacije, ako je suditi po poznatom filmskom časopisuVariety. Eastwood ima šansu biti nominiran za režiju, no vjerojatnija je još nominacija Toma Hanksa za glavnu ulogu s obzirom na pozitivne kritike koje je dobio za ulogu pilota koji je nakon otkazivanja motora spustio avion na njujoršku rijeku Hudson.

U Veneciji je dobro prošao i povratnički film osramoćenog Mela Gibsona ‘Hacksaw Ridge’, potresna ratna drama o uvjerenom pacifistu koji sudjeluje u bitkama Drugog svjetskog rata kao bolničar i bez oružja u ruci. Naravno, po istinitoj priči, a kritičari hvale Gibsonovu režiju i prikaz brutalnosti rata te glumačku ekipu u kojoj su Andrew Garfield i Vince Vaughn.

No najveći je oskarovski favorit prikazan u Veneciji mjuzikl ‘La La Land’, ljubavna priča smještena u Los Angeles s Emmom Stone i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama. Publika je bila oduševljena osuvremenjavanjem mjuzikla, plesom i glumom te atmosferom koju je u svojem ljubavnom pismu L. A.-u stvorio mladi autor Damien Chazelle, čiji je prethodni film ‘Whiplash’ bio nominiran za nekoliko Oscara. Potencijalne nominacije očekuju i Stone i Goslinga, Chazelle za režiju, a trebala bi biti nominirana naravno i glazba.


Znanstveno-fantastična drama ‘Arrival’ Kanađanina Denisa Villenuevea, režisera prošlogodišnjeg hvaljenog krimića ‘Sicario’, dočekana je pak kao izvrstan prilog svojem žanru, naročito zbog inteligentno zamišljene priče o profesorici lingvistike koja bude angažirana uspostaviti komunikaciju s vanzemaljcima kada se oni iznenadno i misteriozno pojave na Zemlji. Amy Adams se može nadati nominaciji za najbolju žensku ulogu, ako je vjerovati onima koji su vidjeli film na festivalima. Dodatno se spominje i njen rad u 'Nocturnal Animals' Toma Forda. Ona je bila nominirana dosad više puta, možda je ovo godina kada će napokon dobiti zasluženi Oscar. Inače, 'Arrival' je snimljen prema obožavanoj kratkoj SF-priči 'The Story Of Your Life' Teda Chianga

Nakon ovogodišnjeg festivala Sundance dva su se filma spominjala kao oskarovski kalibar. Povijesna drama ‘Rođenje nacije’ Natea Parkera i obiteljska drama ‘Manchester by The Sea’ Kennetha Lonergana. Parker je odglumio glavnu ulogu i režirao epski istinitu priču o pobuni američkih robova protiv svojih tlačitelja na američkom Jugu prije američkog građanskog rata i prve reakcije su bile pune oduševljenja, kao što se vidi iz pisanja Indiewirea. Kada se otkrilo da je Parker u koledžu bio optužen za silovanje te to da je žena koja ga je optužila kasnije počinila samoubojstvo (on je pak bio oslobođen optužbi), šanse za oskarovsku slavu ‘Rođenja nacije’ znatno su se smanjile.

Zato su ostale jake kada je riječ o ‘Manchester By The Sea’, u kojem glume Casey Affleck (predviđa mu se nominacija za najbolju mušku ulogu) i Michelle Williams (sporedna ženska uloga), emocionalno burnom filmu o čovjeku koji se mora brinuti o tinejdžerskom sinu svojeg pokojnog brata (Kyle Chandler). Mnogi su filmski kritičari napisali da ih je ovaj film rasplakao te će sigurno biti među nominiranima za najbolji film ako uz kritičarsku nađe i podršku publike. Poznati dramatičar Lonergan, koji je prethodno režirao dva cijenjena filma, sigurno može računati na to da će biti nominiran za najbolji originalni scenarij, piše portal Quartz.

Na Tellurideu je pak najbolji dojam ostavila indie drama ‘Moonlight’ Barryja Jenkinsa, koju neki kritičari uspoređuju s ‘Planinom Brokeback’. Snimljen prema komadu 'In Moonlight Black Boys Look Blue’ Tarella Alvina McCraneyja, ‘Moonlight’ prati odrastanje mladog američkog crnca koji na ulicama Miamija mora skrivati svoju homoseksualnost. Glumačka ekipa iznimno je hvaljena, no smatra se da najbolju šansu za nominaciju ima Naomie Harris u kategoriji sporedne ulogu, kao majka koja zbog ovisnosti počinje zanemarivati svog sina.

U Veneciji i Torontu oduševila je sve 'Jackie' čileanskog majstora Pabla Larraina, kojemu je ovo prvi film na engleskom jeziku. Priča o tome kako se s posljedicama atentata na Johna F. Kennedyja nosila njegova supruga Jackie Kennedy (sve govori u prilog sigurne nominacije za Natalie Portman). Larrainov film se ograničava na oko tjedan dana poslije kobnog 22. studenog 1963. u Dallasu. Snažnu glumačku postavu čine još Peter Saarsgard kao Bobby Kennedy te Greta Gerwig, Richard E. Grant, Billy Crudup i John Hurt.

Tek treba vidjeti novi film Anga Leeja, ljubavno-sudsku dramu 'Loving' Jeffa Nicholsa o slučaju koji je Vrhovni sud potaknuo na ukidanje zabrane međurasnih brakova u SAD-u, ali i povratak Warrena Beattyja ispred i iza kamere nakon više od desetljeća komedijom 'Rules Don’t Apply', u kojoj glumi Howarda Hughesa u fazi pozne paranoje. Merly Streep svoju bi standardnu nominaciju trebala dobiti, čini se, za ulogu netalentirane operne pjevačice Florence Foster Jenkins u istoimenom filmu Stephena Frearsa, no zanimljivije je to što se spominje i nominacija za Hugha Granta kao njezina supruga i sudionika u deluzijama.U svakom slučaju, do nominacija za Oscar ostalo je više od tri mjeseca, a tek slijede i nagrade raznih kritičarskih udruženja i premijere nekih potencijalno važnih filmova. Ono što je već sigurno jest to da će ove godine biti više nego dovoljno dobrih naslova da se mnogi osjete zakinutima izostankom nominacije.