POPEVKE

Tjedan kajkavske kulture od 5. do 12. rujna u Krapini

27.08.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Tradicionalni događaj koji slavi kajkavsko kulturno stvaralaštvo - Tjedan kajkavske kulture, u sklopu kojeg će se održati popularni Festival kajkavskih popevki te likovne izložbe, recitali, koncerti i znanstveni skupovi, održat će se od 5. do 12. rujna u Krapini.

Govoreći o 44. tjednu kajkavske kulture na konferenciji za novinare krapinski gradonačelnik Josip Horvat najavio je Zagorski likovni salon, najveći trijenalni likovni događaj u Krapinsko-zagorskoj županiji koji okupilja slikare koji su rođenjem ili radom vezani uz Zagorje.

Kako se obilježava i 200. obljetnica rođenja preporoditelja Ljudevita Gaja, održat će se i znanstveni skup o kajkavskom jeziku, književnosti i kulturi kroz stoljeća.

Program Tjedna počinje 6. rujna glazbeno-scenskim programom djece "Pozdrav kaju", a tijekom manifestacije najavljeni su koncerti ozbiljne glazbe, recital dječje kajkavske poezije i otvorenje izložbe dječjih likovnih radova 8. rujna.

Bit će predstavljena monografija "Hrvatsko Zagorje u slici i riječi", a 10. rujna rezerviran je za dječji zabavno-glazbeni program.

"Kajkavski etno" predstavit će vokalne skupine i KUD-ove kajkavskog područja, a na koncertu "Popevke zanavek" 11. rujna bit će predstavljene najljepše i najpopularnije popevke s dosadašnjih festivala, najavio je umjetnički ravnatelj Siniša Leopold, dodajući da će se publiku podsjetiti i na nezaboravne interpretacije Vice Vukova.

Posljednjega dana Tjedna kajkavske kulture, 12. rujna održat će se Festival kajkavske popevke na kojemu će biti izvedene 22 nove popevke, a koje će biti spoj "tradicije i suvremenoga", rekao je Leopold.