'BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA'

Tito, Jovanka, Richard Barton i Elizabeth Taylor stižu na daske Kerempuha

03.05.2023 u 09:43

Bionic
Reading

U subotu, 6. svibnja u 20:00 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh gostuje predstava beogradskog Bitef teatra 'Bilo jednom na Brijunima' Kokana Mladenovića

Predstava polazi od istinitog povijesnog susreta dvaju bračnih parova: Tita i Jovanke Broz te Richarda Bartona i Elizabeth Taylor, koji se dogodio na Brijunima sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Uloge tumače glumci Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković.

Podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su parovi proveli zajedno dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslovenskih medija, kroz biografske spise o životima ovih četiriju povijesnih ličnosti te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Richarda Bartona. Svi ovi materijali poslužili su kao inspiracija i građa za predstavu. Osnovni povod ovog susreta bilo je snimanje filma Sutjeska (1973.) i to je ono što povijesno pouzdano znamo. U tom kultnom ratnom filmu jugoslovenske kinematografije igrali su Velimir Bata Živojinović, Irena Papas, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Ljuba Tadić. Sve ostalo plod je naše mašte, poručuje kreativni tim predstave.

  • +3
Prizori iz predstave 'Bilo jednom na Brijunima' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marijana Jankovic

Upravo domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog susreta tema je predstave, dodaju. Koje sve uloge igraju ovo četvoro ljudi? Koji su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, osobni interesi i društvene zasluge?

Sve su to pitanja koja se provlače kroz ovaj komad.

Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra, Kreativne produkcije Joca Art i Centra za kulturu Svijalnac. Premijerno je izvedena 07. travnja u Bitef teatru, gdje je popraćena petominutnim aplauzom i ovacijama.