kinoteka bar

V.B.Z. najavljuje večer poezije s Fridom Šarar i Željkom Horvat Čeč

02.05.2023 u 16:03

Bionic
Reading

Nakladnik V.B.Z. poziva na večer poezije i druženje s autoricama Željkom Horvat Čeč i Fridom Šarar u Kinoteka Baru u četvrtak, 4. svibnja u 19 sati

Program vodi Sanja Baković.

U sklopu projekta Poezija u drugom filmu predstaviti će se dvije V.B.Z.-ove autorice, Frida Šarar i Željka Horvat Čeč. Željka Horvat Čeč predstaviti će zbirku pjesama „Strogo mirovanje“, poeziju o ljubavi, bolesti, konzumerizmu i o našoj svakodnevnici, a Frida Šarar predstavlja poeziju iz svoje zadnje zbirke „Udaljena jednu stvarnost odavde“ u kojoj je sabrala pjesme koje je pisala zadnjih 25 godina.

Ulaz je slobodan.

"Strogo mirovanje", Željka Horvat Čeč

Zbirka poezije Željke Horvat Čeč „Strogo mirovanje“ i nije tako mirna u svojem mikrosvijetu, ali jest u makrosvijetu. Jer je cirkularna, kao jedan od njezinih motiva, otok. Tri tematska grozda, ljubav, otok i bolest prepliću se i oslanjaju jedan o drugoga i kao kakva kompozicija u tom kolu po ciklusima zbirke mijenjaju kolovođu, e da bi na koncu, nije teško pretpostaviti, sve došlo na manje-više isto. A život je ono u međuvremenu, daj đir biciklom oko zgrade / tako zvuči taj moj život. Poezija Željke Horvat Čeč vidi ljubav i bolest, dodajmo i konzumerizam, kao svakodnevicu. …

Egzistencijalna nesigurnost jedan je od atributa ovog poetskog subjekta, jer ljubav kao uporište uglavnom ima rok trajanja, dok prisutnost bolesti u čovjeku samo raste, dok ga ne preraste. No, mi smo u fazi prije, onoj koja iz nesigurnosti izvlači pjesme. (Kruno Lokotar)

"Udaljena jednu stvarnost odavde", Frida Šarar

U knjizi Udaljena jednu stvarnost odavde našle su se, podeljene u četiri celine, pesme koje sam pisala zadnjih 25 godina. Od onih najranijih, mladalačkih, koje govore o žudnji ‒ za životom, ljubavlju, drugim telom ‒ do ovih aktuelnih koje se bave temama gubitka, smrti majke, roditeljstva… Ova je knjiga kratka retrospektiva celog mog života i pisana je stilovima koji se međusobno potpuno razlikuju, pa se na prvi pogled čini kao da autor nije samo jedna osoba. … Osećam ogromno rasterećenje zbog činjenice da će se sav moj emocionalni život, konzerviran u pesmama, otisnuti od mene i pustiti me na miru. (Frida Šarar)