PRATITE IH NA TV-U

Teorije zavjere prepunile splitski amfiteatar na Pričiginu

18.03.2015 u 09:46

Bionic
Reading

Velikim pljeskom publike, koja je ispunila i posljednje mjesto u amfiteatru splitskog Doma mladih, te proglašenjem pobjednika "Storfie", natječaja za najbolju dvominutnu video priču snimljenu mobitelom, u utorak navečer počeo je deveti po redu Festival pričanja priča "Pričigin".

Za priču "Super heroj" prvo je mjesto i put u Kopenhagen osvojio Šibenčanin Matko Zelić, a za "Red u dućanu" na drugo se mjesto pozicionirao Kninjanin Stjepan Zelić, koji je dobio i 100 limenki pive, dok je treće mjesto osvojila Splićanka Donata Borić za dvominutni video uradak "Mama je uvijek u pravu". Nakon dodjele nagrada troje najboljih u ovogodišnjoj novini "Pričigina" - "Storfiju" koji je ime dobio od riječi 'Story' i 'Selfie', publika je imala priliku pogledati njihove uratke.

Direktor festivala Petar Filipić publici se pohvalio kako ove godine imaju dva noviteta na festivalu - "Storfie" i izravan televizijski prijenos. "Dogodine, na desetu godišnjicu ovog festivala očekujemo pravu eksploziju. To ne znači da ovogodišnji neće biti jednako dobar", kazao je Filipić i dodao da će publika "Pričigin", kao i sve dosadašnje godine, i dalje pratiti potpuno besplatno.

Umjetnički direktor Renato Baretić prisjetio se kako im je prethodnih godina na natječaj za kratku priču znalo pristizati i do 300 priča, no to su ugasili i od ove godine uveli "Storfie" u kojem kandidati sami sebe snimaju kamerom na mobitelu, te u dvije minute ispričaju svoju priču koju su potom postavljali na stranice društvene mreže "Pričigina". Žirija nije bilo, već su pobijedili oni koji su dobili najviše "likeova". "Toliki je interes vladao za aplikaciju 'Storfie' da ju je posjetilo više od 3000 ljudi", rekao je Baretić.

Neki od poznatih hrvatskih pisaca u programu "Hrvatski pisci pričaju" govorili su o teorijama zavjere na temu "Ne znaš ti ni po' mise". Moderatorica je bila Patricija Vodopija, a pričali su Tanja Mravak, Silvija Šesto, Želimir Periš, Dražen Ilinčić, Boris Dežulović i Borivoj Radaković.

Festival pričanja traje sve do subote, a osim u amfiteatru Doma mladih održavat će se još i u kavani hotela Bellevue, klubu Quasimodo, u kavani Semafor, Kazalištu lutaka, te u Oštariji u Viđakovih. Na programu su još teme "Kako su moji doznali da sam gay", "Kamo je odjahao vestern?", "Alkatraz ili kako me sinjska alka doživotno osvojila", "Split za početnike (abeceda grada)", "Ar(t)estirani", "Kompa preko Jadrana", "Pedeset nijansi pive" i "Priče o sreći".

Na svjetski Dan pripovijedanja, u četvrtak, cijeli će se dan u kavani "Semafor" održavati tradicionalna Burza pročitanih knjiga pod motom "Knjige na vagu-knjige na metre". Pravilo je da koliko knjiga ljudi najviše donesu toliko mogu i odnijeti. Sve knjige koje preostanu na štandu ove će se godine donirati knjižnici Osnovne škole Vrlika.