od 25. do 30. listopada

Svjetska premijera dokumentarca 'Dezerteri' Damira Markovine u češkoj Jihlavi

13.10.2022 u 10:10

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Dezerteri' Damira Markovine imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Opus Bonum Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, koji se održava od 25. do 30. listopada

Dokumentarni film "Dezerteri" Damira Markovine imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Opus Bonum Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, koji se održava od 25. do 30. listopada.

Redatelj, koji je i producirao taj film, kaže kako poziv na premijeru smatra nečim iznimno velikim i važnim za sebe kao filmskog autora, tim više što se radi o njegovom diplomskom filmu na katedri filmske režije dokumentarnog filma ADU Zagreb.

"Dezerteri" su hibridni dokumentarni esej o generaciji đaka Gimnazije “Aleksa Šantić” u Mostaru, raspršenih po svijetu uslijed ratova devedesetih i konstantno suočenih sa životnim odabirom odlaska, povratka ili novog početka, stoji u najavi HAVC-a.

Izvor: Društvene mreže

U programu Opus Bonum se natječe za nagradu za najbolji dokumentarni film festivala i za nagradu za najbolji naslov iz središnje i istočne Europe. 

U istoj će sekciji svjetsku premijeru imati manjinska koprodukcija "Istražitelj" češkog redatelja Viktora Portela (koproducent je Restart), priča o jedinom češkom istražitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Vladimíra Dzura, koji je prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja. 

"Zajedno s Dzurom gledatelj kreće u metaforični, ali i vrlo realistični obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina", napominje se u najavi. 

Film je inspiriran knjigom glavnog protagonista "The Investigator – Demons of the Balkan War" iz 2017. godine, a u pripremi je i hrvatsko izdanje.

Filmom "Muzej revolucije" Srđana Keče (Restartova produkcija) predstavlja se u sklopu nenatjecateljskog programa "Constellations", posvećenog dokumentarcima koji su se u protekloj godini isticali na svjetskim festivalima, a u tom je programu i film "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam" Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova (hrvatski koproducent Hulahop).  Podsjetimo, sa Srđanom Kečom, autorom hvaljenog dokumentarca "Muzej revolucije" nedavno smo objavili intervju, a taj je tekst dostupan na ovome linku.

Na koprodukcijskom forumu Ji.hlava New Visions predstavit će se i hrvatski projekt dokumentarnog filma "Grješnici" Aleša Suka, svjedočanstvo o otoku Susku.

Ovogodišnje, 26. izdanje najvećeg takvog festivala u srednjoj i istočnoj Europi, održat će se u češkoj Jihlavi, s preko 300 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, od kojih 95 imaju svjetske premijere, 33 međunarodne, a šest europske.