knjižničarkA Nancy

Svijet je dobio novu akcijsku junakinju, a supermoć joj je pismenost

05.01.2018 u 08:33

Bionic
Reading

Američka tvrtka Archie McPhee izbacila je novu, poboljšanu verziju akcijske figurice inspirirane američkom knjižničarkom Nancy Pearl, koja je napokon, poput prave superjunakinje, dobila i plašt

Prvu verziju akcijske figurice Knjižničarke tvrtka Archie McPhee, pokrenuta u Seattleu 1983., izbacila je još 2003., a rasprodana je u 28 tisuća primjeraka u samo tjedan dana.

Igračku, čiji je ljubitelj i Tom Hanks, inspirirala je stvarna Nancy Pearl, knjižničarka i autorica iz Seattlea, koja se najprije u svome gradu, a potom diljem SAD-a proslavila načitanošću, izuzetnim poznavanjem književnosti i maštovitim programima za poticanje čitanja.

Figurica je na pritisak dugmeta reagirala ušutkivanjem, a uz nju su bile i minijaturna replika tada nove knjige Nancy Pearl, 'Book Lust', potom kratka povijest knjižnica, imitacija iskaznice i drugi simpatični dodaci. Zbog velike popularnosti tvrtka je kasnije izbacila tzv. deluxe izdanje, koje je imalo i računalo, a sada - 'na zahtjev publike' - vraćaju Knjižničarku u obliku superjunakinje.

'Ima plašt koji može skidati, dubinsko znanje o tome kako organizirati znanje i koju knjigu morate sljedeću pročitati. Slavite svakodnevnu heroinu!', poručuju iz Archie McPheeja, a Knjižničarku od oko 9,5 centimetara prodaju za šezdesetak kuna. Junakinja kojoj je supermoć pismenost ustala je u vremenima tame da se, kako stoji na omotu igračke, bori protiv cenzure, neznanja i nazadnosti.