'CARMINA BURANA' PRVE VEČERI

Svečano otvoreno 55. Splitsko ljeto

14.07.2009 u 22:09

Bionic
Reading

Na Prokurativama u Splitu izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića, Hrvoje Cvitanović, nakon obraćanja publici Splitskog gradonačelnika Željka Keruma i ministra kulture Bože Biškupića, svečano je otvorio 55. Splitsko ljeto

'Dioklecijanov Split predstavlja simbol kulture prošlosti, a Splitsko ljeto je sigurno simbol kulture sadašnjosti i budućnosti', istaknuo je Hrvoje Cvitanović. Po prvi puta u povijesti Splitskog ljeta, čiji se programi tradicionalno izvode u ambijentalnim prostorima Splita, otvaranje ovog festivala je organizirano na Prokurativama u neposrednoj blizini mora.

Kerum, Biškupić i Cvitanović na otvorenju

Ministar kulture Božo Biškupić je rekao da ove godine Splitsko ljeto postaje dijelom međunarodnog festivala Europsko glazbeno ljeto, koji okuplja partnere iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Češke, a potiče ga i pomaže Europska unija. 'Splitski festival hrvatski je kulturni kapital i treba ga čuvati i njegovati kao izvorni brand jer on je u pravom smislu riječi jedan od zaštitinih znakova grada', rekao je Biškupić.

Nazočne na ceremoniji otvaranja festivala podravio je i splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je rekao kako će kao gradonačelnik davati doprinos razvoju kulture u Splitu te da će skupa sa svojim suradnicima osiguravati sredstva za kulturna zbivanja u Splitu.

Premijernom izvedbom baletno-operne predstave 'Carmina burana' započeo je program, u režiji priznatog koreografa Yourija Vamosa i uz glazbu Carla Orffa. Radi se o scenskoj izvedbi čuvene kantate u kojoj se miješaju humor i satira, a zaokružuje ju priča o božici Fortuni. U toj, prvoj zajedničkoj produkciji ansambala Baleta i Opere splitskog HNK kao solisti nastupaju sopranistica Ivana Kladarin, bariton Joachim Seipp i tenor Sveto Matošić Komljenović, pod ravnanjem Ive Lipanovića.

Osim predstave 'Carmina burana' već 15. srpnja na rasporedu je druga festivalska premijera, 'Moje dijete' suvremenog britanskog dramatičara Mikea Bartletta, u režiji Nenni Delmestre, koja će se odigrati u podrumima Dioklecijanove palače u 21 sat. Od premijernih naslova tu su još 'Ribarske svađe' Carla Goldonija u režiji Vinka Brešana i izvedbi dramskog ansambla Splitskog ljeta, zakazane za 9. kolovoza u dvorištu HNK Split.

I ove godine Split ostaje vjeran Giussepeu Verdiju te 22. i 24. srpnja u režiji Georgija Para solisti, zbor i orkestar Opere HNK Split na Peristilu izvode 'Nabucco', a 30. srpnja i 1. kolovoza pod ravnanjem Ivana Repušića i u režiji Petra Selema na rasporedu je 'Don Carlos'. Kao i prethodnih godina, nezaobilazni 'Ero s onoga svijeta' uz dirigenta Harija Zlodru i u režiji Krešimira Dolenčića bit će izveden u Vrlici 25. srpnja.

Inozemno kazališno gostovanje nudi plesni program s predstavom 'Život i tango' koreografkinje Young Soon Hue-Simon u izvedbi Državnog baleta iz Ankare, a u goste dolaze i dobro poznati 'Mr. Single' Željka Vukmirice, Matka Raguža i Pavlice Bajsić, 'Glasi iz planina' u režiji Renea Medvešeka, 'CABAres,CABArei' Zijaha Sokolovića te brojni drugi.

Ravnatelj festivala je intendant splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta Milan Štrljić, a ovogodišnje Splitsko ljeto, koje će trajati do 14. kolovoza, okuplja više od 1500 izvođača iz 22 zemlje. Na rasporedu je pet glazbeno-scenskih djela, devet koncerata i isto toliko drama, od čega će se tri dramska programa održati u Puli, Dubrovniku i Vrlici. Kao i prethodnih godina, najboljim glazbenim i dramskim izvedbama bit će dodijeljene stručne nagrade.