Needcompany u rijeci

'Sve što je dobro': Predstava o identitetu i smislu umjetničkog stvaranja u današnjoj Europi

04.03.2020 u 09:38

Bionic
Reading

Predstava belgijske umjetničke skupine Needcompany 'Sve što je dobro' izvedena je u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca kao regionalna premijera Needcompany festivala, dijela programskog pravca 'Doba moći' Europske prijestolnice kulture.

Predstava je nastala kao koprodukcija Rijeke 2020, HNK Ivana pl. Zajca, Needcompanyja i njihovih partnera. Autor i redatelj predstave je Jan Lauwers, osnivač i voditelj ove belgijske skupine a Maarten Seghers autor je glazbe.

'Sve što je dobro' specifična je ljubavna priča s dvostrukom autobiografskom pozadinom. Naime, Lauwers je 2014. upoznao nekadašnjeg izraelskog elitnog vojnika i ratnog veterana Elika Nivoa, koji je nakon stradavanja i duge rehabilitacije postao plesač. Uz ovu razinu priče, predstava govori i o odnosu Jana Lauwersa i njegove supruge Grace Ellen Barkey s njihovom djecom Romy i Viktorom, a svi nastupaju na sceni pod svojim imenima. Tematizirajući pokušaj ljubavi, suosjećajnosti i nade u složenom stanju današnje Europe, predstava se u drugim slojevima dotiče pitanja identiteta i smisla umjetničkog stvaranja, uz reference na brojna likovna umjetnička djela i perfomanse te njihove autore.

U sklopu Needcompany festivala, od 29. veljače do 6. ožujka su još i predstave 'Koncerta banda koji gleda u krivom smjeru' i 'Zauvijek' te izložba o djelovanju skupine '18 videa'.

  • +24
Premijera predstave 'Sve što je dobro' Izvor: Promo fotografije / Autor: Petar Fabijan/ Rijeka 2020.

 Skupinu Needcompany 1986. godine osnovali su u Bruxellesu umjetnici Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey, a Maarten Seghers pridružio im se 2001. Njih troje čine jezgru skupine koja obuhvaća sva područja njihova umjetničkog djelovanja: kazalište, ples, izvedbenu i vizualnu umjetnost i književnost, a komadi im se prikazuju na najuglednijim pozornicama kod kuće i u inozemstvu.

 Od samog svog početka skupina Needcompany stvarala je sliku međunarodne, višejezične, inovativne i multidisciplinarne skupine. Svaka predstava im se igra na više jezika, a u skupini djeluju umjetnici različitih nacionalnosti.