DILJEM HRVATSKE

Suvremena Francuska na festivalu 'Rendez-vous'

03.02.2015 u 09:06

Bionic
Reading

Festival 'Rendez-vous' koji će od svibnja do rujna diljem Hrvatske predstaviti suvremenu Francusku, njezinu kulturu i umijeće življenja, nastavlja se na uspješnu suradnju dviju zemalja iz 2012. kada je u Francuskoj održan festival hrvatske kulture 'Croatie, la voici', koji se fokusirao na suvremenu umjetnost istovremeno afirmirajući posebnost hrvatske mediteranske i srednjoeuropske kulturne baštine

Zasad je najavljeno nekoliko velikih događanja, izložba Augusta Rodina u Umjetničkom paviljonu, koprodukcija zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i Opere-Comique iz Pariza, opera 'Pelleas i Melisande' Claudea Debussya, 'Concert spirituel' Hervea Niqueta i drugih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal na najveći francuski praznik, 14. srpnja, na glavnom zagrebačkom trgu, te međunarodni simpozij na temu klimatskih promjena.

Festival Francuske u Hrvatskoj bit će multidisciplinaran i ponudit će događanja na područjima glazbe, vizualne umjetnosti, kazališta, cirkusa, plesa, dizajna, književnosti, filma te gospodarstva, mode, konferencije o budućnosti Europe i nekim od ključnih globalnih pitanja, sporta, gastronomije, turizma, znanstvenog i sveučilišnog istraživanja.

U želji da učvrste svoje prijateljstvo i prodube postojeće veze, obje su zemlje odlučile predstaviti hrvatskoj publici francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, upoznati je s njezinim inovativnim dostignućima te tako ojačati razmjene i odnose uzajamnog poštovanja, ističe se u najavi tog susreta francuske i hrvatske kulture.

Projekt osmišljavaju, organiziraju i predstavljaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Francuski institut, u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Francuske, te Gradom Zagrebom kao glavnim partnerima.

Tijekom festivala organizirat će se brojne aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj, od Varaždina, Osijeka i Vukovara, Motovuna, Rijeke i Pule, Zagreba, do Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika. Glavna izbornica festivala za Francusku je Anne Coutard, a za Hrvatsku Alemka Lisinski.