ODLIČAN PROGRAM

Sutra počinje 7. riječki sajam knjiga i festival Vrisak

13.05.2014 u 17:04

Bionic
Reading

Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak, sedmi po redu, počinje sutra u Rijeci i u deset dana predstavit će polugodišnje hrvatsko izdavaštvo, autore riječke scene te književnike iz regije, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu

'Vrisak' će kroz pedesetak programa predstaviti stotinjak autora i gostiju iz regije, rekao je Zoran Simić iz VBZ-a i dodao da se festival 'prometnuo u jedan od najzapaženijih književnih festivala u regiji'.

Parafrazirajući Igora Mandića, čije će djelo 'Oklop od papira' otvoriti Vrisak, Simić je dodao: 'Ili nam se barem čini se prometnuo'.

332234,332231,332211,332172Drago Glamuzina objasnio je koncepciju Festivala koja osim predstavljanja novih izdanja knjiga i ima program upoznavanja književnika.

U programu 'Rijeka čita' bit će predstavljeni pjesnikinje i pjesnici riječke scene Petra Čargonja, Ivana Pocrnić, Zoran Žmirić, Marin Kolić i Moris Mateljan. U programu 'Književnost u regiji – Koliko se znamo, i koliko smo se zaboravili?' u Rijeci će se okupiti istaknuti književnici s istočne strane Jadrana, od Slovenije, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Svečano otvorenje Sajma bit će u knjižari Filodrammatica na Korzu, slijedi predstavljanje knjige 'Oklop od papira' Igora Mandića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, te 'Šale su ostale kod kuće' Gordana Nuhanovića u Book caffeu Dnevni boravak.

Od hrvatskih autora predviđeno je i predstavljanje Milka Valenta, Nikole Petkovića, Ivane Simić Bodrožić, Drage Hedla, Suzane Matić, Stipe Božića, Aleksandra Stanovića i drugih.

U programu književnosti u regiji gostuju Goran Vojnović iz Slovenije, Ahmed Burić iz Bosne i Hercegovine, Milorad Popović iz Crne Gore, Ermis Lafazanovski iz Makedonije i Beqë Cufaj s Kosova.

Iz Albanije, koja je partner festivala, a čija je književnost u Hrvatskoj gotovo potpuno nepoznata, predstavit će se pet autora: Lindita Komani, Gazmend Krasniqi, Ardian-Christian Kyçyku, Arian Leka i Luljeta Lleshanaku.