OPROŠTAJ BRANKE KAMENSKI

Sutra je posljednjih 'Pola ure kulture'

10.06.2014 u 15:59

Bionic
Reading

U srijedu navečer u 643. nastavku 'Pola ure kulture' urednica i voditeljica Branka Kamenski oprostit će se od svoje publike i emisije

Priča s jednom od najdugovječnijih HTV-ovih emisija kulture nije dočekala 'sretan nastavak' u sljedećoj sezoni. Naime, unatoč brojnoj publici kojoj je 'Pola ure kulture' godinama bio kompas domaće kulturne klime i novih sadržaja te pohvalama Vlatke Kolarović, voditeljice Programskog odjela za kulturu, umjetnost i znanost, emisija neće ići u svom dosadašnjem obliku.

U emisiji koja ide sutra navečer urednica Branka Kamenski pripremila je svoj oproštaj od publike.

'Nakon dva desetljeća ovo je večeras posljednja emisija 'Pola ure kulture'. To mi je danas rekla urednica Gordana Mrđen', prepričava Kamenski, uvjerena da je to kraj njenog uspješnog kulturnog 'brenda'.

Za komentar smo pitali i Gordanu Mrđen, glavnu urednicu prvog programa HRT-a.

'Emisija ulazi u regularan proces, raspisivanje konceptualnih ponuda na temelju kojih se naši urednici javljaju s prijedlozima. Tek nakon toga će sve biti odlučeno. Isto kao i prošle godine, koncepti su raspisani za još nekoliko emisija. Ne treba od toga raditi spektakl, samo smatram da svi ljudi u kući trebaju davati svoju najbolju energiju', kazala je Mrđen.

Autorski tim koji je godinama stvarao 'Pola ure kulture' - Ivana Antunović Jović, Koraljka Kirinčić, Vlatka Kolarović, Jelena Jindra, Dražen Ilinčić, Vjera Balen Heidl, Branka Bilić, Slađana Bukovac, Hloverka Novak Srzić, Aleksandra Kovačić i Gordan Nuhanović - najvjerojatnije se ipak može pomiriti da će ih od jeseni gledati u 'nekim drugim formatima'.

Vjerojatnom kraju emisije prethodio je i na neki ga način 'najavilo' ukidanje jedine specijalizirane emisije o knjizi 'Knjiga ili život', koju nisu spasili ni apeli i peticije za njen opstanak upućeni iz Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog društva književnika

Podsjetimo, baš kao u slučaju 'Pola ure kulture', i tada su sa HRT-a dali mlaki, diplomatični odgovor u službenom priopćenju o tome kako se emisija 'ne ukida, već se samo seli s drugog na treći program'.

Ubrzo nakon toga emisija je ukinuta bez dodatnih objašnjenja.