POVJERENICE HRVATSKE IZLOŽBE

'Što, kako i za koga' na Venecijanskom bijenalu 2011.

21.09.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Povjerenik hrvatske izložbe na 54. međunarodnoj izložbi Venecijanskog bijenala 2011. kustoski je kolektiv 'Što, kako i za koga /WHW'

Ministarstvo kulture imenovalo je kustoski kolektiv 'Što, kako i za koga' /WHW - Ana Dević, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić, Sabina Sabolović - za povjerenika hrvatske izložbe na 54. međunarodnoj izložbi Venecijanskog bijenala 2011. što će se održati od 4. lipnja do 27. studenog 2011. godine. Projekt još nije poznat te će po završetku biti predstavljen javnosti.

Kolektiv 'Što, kako i za koga / WHW' je udruga za vizualnu kulturu koja u Zagrebu djeluje od 1999. godine te ga uz spomenute kustosice čini i dizajner i publicist Dejan Kršić.

Iako se prvenstveno zasnivaju na izložbama, projekti kolektiva WHW zamišljeni su kao šire platforme za promišljanje suvremene kulturne produkcije i refleksiju društvene stvarnosti. Uz niz izložbi u Zagrebu, WHW je organizirao mnogobrojne međunarodne izložbe među kojima su: 'Što, kako i za koga, povodom 152. godišnjice Komunističkog manifesta', 'Kunsthalle Exnergasse', Beč, 2001; 'Projekt: Broadcasting, posvećen Nikoli Tesli', 'Pogled iskosa', 'Ground Lost', 'All Dressed Up With Nowhere to Go',' Hungry Man, Reach for the Book. It's a Weapon', 'Prizemna Amerika' i brojne druge.

Kustoski kolektiv od 2003. godine vodi program Galerije Nova u Zagrebu te je prvi dobitnik ugledne nagrade Igor Zabel 2008. godine, koja se dodjeljuje za izuzetne kulturne aktivnosti u centralnoj i jugoistočnoj Europi. Isto tako, 2009. godine kustosice su jedne od najpoznatijih svjetskih izložbi suvremene umjetnosti, Istanbulskog bijenala, čije su 11. izdanje osmislile pod naslovom 'Od čega čovjek živi?'.

Umjetnička direktorica 54. međunarodne izložbe Venecijanskog bijenala je švicarska povjesničarka umjetnosti Bice Curiger.