NOVI PROJEKT ZAGREBAČKOG HNK

Što čitati, gledati i slušati za vrijeme izolacije? Evo što preporučuje Dubravka Vrgoč

02.04.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo je online projekt 'HNK za vas' u kojemu će njegovi umjetnici kroz naredne tjedne otkrivati u čemu uživaju ovih dana izolacije, što gledaju, čitaju i slušaju. Prva je svoju listu prijedloga podijelila intendantica Dubravka Vrgoč

'Kako bi vam vrijeme u našim domovima što brže prolazilo i kako biste uživali u nekim djelima koja su vam nepoznata ili se podsjetili na ona koje ste zaboravili, umjetnici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu ponudit će vam listu svojih prijedloga', kažu iz HNK čiji novi projekt otvara intendantica Dubravka Vrgoč. Evo njenog izbora knjige, filma, serije i glazbe za dane izolacije.

Knjiga

Roman Gustava Flauberta 'Gospođa Bovary' iz 1857., remek-djelo realizma koje prikazuje ne samo nesretnu sudbinu žene zatočene u provinciji 19. stoljeća, već i duh cijele epohe. U ovakvim vremenima, kada smo prepadnuti onim što nas okružuje, upravo u klasicima, točnije u načinu njihova pripovijedanja, možemo naći neki mir koji nam danas itekako nedostaje.

Film

'Drvo života' Terrencea Malicka iz 2011., epska obiteljska drama s nadrealnim elementima koja svjedoči o univerzalnim pitanjima na koja nužno ne moramo ili ne možemo naći odgovore. Kozmička slika koja se potvrđuje u našim osobnim dramama te nudi neki gotovo metafizički izlaz iz nemoguće stvarnosti.

Serija

'Fleabag' Phoebe Waller-Bridge je genijalna serija o svakodnevici glavne glumice, odnosno autorice, u kojoj se ona 'spotiče' o razne probleme od onih poslovnih, do obiteljskih i ljubavnih. Ova 'komedija iz našeg susjedstva' nudi niz identifikacijskih prilika, ali i mnoštvo mogućnosti da zaboravimo što se zapravo događa oko nas.

Glazba

'Perfect Day', jedna od mojih najdražih pjesama ikad. Vraća me u vrijeme kada sam se osjećala upravo onako kako Lou Reed pjeva. Sigurna sam, uskoro će se vratiti to vrijeme.

Zagrebački HNK na krizu zbog koronavirusa odgovorilo je i prikazivanjem svojih predstava koje prikazuje u suradnji s 24sata, svakog dana u 20 sati, na YouTubeu. Više o njihovim i ostalim kulturnim sadržajima koje možete naći online proučite u našem vodiču