KNJIGA U DOBA KORONE

Što će biti s Interliberom? Provjerili smo kod domaćih izdavača hoće li sudjelovati na popularnom sajmu i što će ponuditi ljubiteljima knjige koji ne žele napuštati sigurnost svoga doma

28.10.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Popularni domaći sajam knjiga Interliber, koji je prošle godine okupio više od 380 izlagača iz Hrvatske i 19 zemalja svijeta te privukao više od 130 tisuća posjetitelja, prema trenutnim informacijama i unatoč pogoršanju stanja s koronavirusom, ipak će se održati i ovoga studenoga, s nizom epidemioloških mjera, poput povećanja broja izlagačkih paviljona i beskontaktnog mjerenja temperature ljudima na ulasku. Neki od izdavača međutim odlučili su da je rizik prevelik pa će preskočiti ovogodišnje koronaizdanje sajma dok drugi još iščekuju konačnu odluku Stožera. Provjerili smo kako po tom pitanju stoje Fraktura, Naklada Ljevak, Hena com, Profil, Naklada OceanMore, Vuković&Runjić i Sandorf, kao i što će ljubiteljima knjige ponuditi umjesto ili uz klasični sajam

Fraktura je 22. listopada objavila da neće sudjelovati na ovogodišnjem Interliberu, a koji je na Zagrebačkom velesajmu, uz niz epidemioloških mjera o kojima smo razgovarali s organizacijom, zakazan od 10. do 15. studenoga.

'Nakladnička kuća Fraktura ove godine neće sudjelovati na Interliberu, prvi put od svog osnivanja. Smatramo da je rizik za zdravlje naših čitatelja i posjetitelja prevelik i da u ovoj situaciji, kada brojevi oboljelih eskaliraju iz dana u dan, ne možemo i ne smijemo dovoditi nikoga u opasnost, ma koliko nam je Interliber najvažniji književni događaj u godini', napisali su na svom profilu na Facebooku.

Mini interliberi u knjižarama

Potrudili su se međutim da u drugom tjednu studenog ove godine s čitateljima ipak dožive 'makar mali dio šušura i euforije oko knjige'.

'Osigurali smo tjedne cijene koje bi bile jednake onima kao i za vrijeme Interlibera, kako na našem webu, tako i u našoj knjižari u Zagrebu, u Ulici kneza Mislava 17', kaže nam vlasnik Frakture Seid Serdarević.

Sve će nove knjige, naglašava, biti snižene 20 posto, a za pojedine naslove imat će i superakcije koje će trajati samo u interliberskom tjednu. Uz to će u knjižari imati snižene cijene knjiga i drugih nakladnika.

'Pripremamo i brojne preporuke naših urednika na inovativan način pa će čitatelji imati priliku – ako ne uživo, onda virtualno – čuti uredničke preporuke. Kako smo za vrijeme Interlibera inače svi na štandu, tako ćemo ove godine organizirati da se pojedini urednici i naši autori susretnu u knjižari s čitateljima u živom razgovoru, naravno na distanci i uz sve epidemiološke mjere. Svima će nam nedostajati gužva, šušur i neponovljiva atmosfera sajma knjiga, no pokušat ćemo je maksimalno približiti našim čitateljima', kaže Serdarević te upućuje čitatelje na Frakturinu službenu stranicu i društvene mreže, na kojima će uskoro biti više detalja o njihovom ovogodišnjem specijalnom mini Interliberu.

Naklada OceanMore također je već prije dva tjedna obavijestila Velesajam da će preskočiti Interliber 2020.

'Smatrali smo da će se stanje s rastom epidemije pogoršavati i da će isplativost cijelog projekta biti upitna. Istina je da su predviđene epidemiološke mjere za Interliber na vrlo visokoj razini, ali kao takve one iziskuju i veliki angažman i odgovornost samih izlagača. Stoga nismo željeli preuzimati tu vrstu odgovornosti, prvo da naše djelatnike izlažemo riziku, drugo, da garantiramo za njihovo ponašanje izvan radnog vremena, jer i danas se već vidi da je problematično ući u trag gdje se netko zarazio. Također vjerujem da većina naših sugrađana nastoji izbjegavati grupna okupljanja, što implicira da će i posjetitelja biti barem 50 posto manje nego inače', kaže Gordana Farkaš-Sfeci iz OceanMora.

U tjednu Interlibera, dodaje, kao alternativu dogovorili su značajne popuste na njihova izdanja u pojedinim knjižarama, kao i u njihovom web shopu.

'Imat ćemo popust od 20 posto na sva naša izdanja u svim knjižarama partnerima i na našem web-shopu. Također imat ćemo i petnaestak naslova po simboličnoj cijeni od 30 kuna te besplatnu poštarinu za one koji potroše više od 200 kuna. Sve to promoviramo kroz društvene mreže tako da će kupci biti informirani na dnevnoj bazi', kaže Farkaš-Sfeci.

  • +6
Interliber 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

I izdavačka kuća Vuković&Runjić odustala je od sajma u fizičkom smislu. 'Interliber tjedan' organizirat će, kažu nam, u svojoj zagrebačkoj knjižari u Ulici Nikole Tesle 16.

'Popusti na nove naslove bit će 10 do 20 posto, a na starije do 70 posto, kao da smo na sajmu. Uz to, bit će još nekoliko posebnih akcija za tu prigodu, poput poklon knjige na određeni iznos ili poklon bon za kupnju koji se potom može iskoristiti do određenog datuma u našoj knjižari', kažu.

Striktno pridržavanje svih mjera

Naklada Ljevak, Hena com, Profil i Sandorf odlučili su sudjelovati na Interliberu, naravno, ako se, u slučaju dramatičnih okolnosti, manifestacija ne otkaže.

'Budući da se radi o tradicionalnoj godišnjoj smotri hrvatske izdavačke djelatnosti i predstavljanju godišnje nakladničke produkcije, kao i mogućnosti prodaje starijih naslova s većim popustima i povoljnijim cijenama, na što su posjetitelji Interlibera već navikli, izdavačka kuća Hena com odlučila je sudjelovati na ovogodišnjem Interliberu ako se on zaista održi, bez obzira na to što je situacija povezana s bolesti Covid-19 eskalirala u razmjerima koje je malo tko od nas mogao očekivati. Ovaj će sajam biti veliki izazov za nas, ali smatramo da uz striktno i odgovorno pridržavanje svih uputa i mjera nadležnih institucija, koje smo u radu i dosad slijedili, možemo maksimalno smanjiti rizik', kaže nam urednica Nermina Husković iz Hena coma.

Zagrebački velesajam priprema Interliber 2020. po svim novim epidemiološkim standardima. Sigurnosne i zdravstvene mjere...

Posted by Sajam Interliber Zagreb on Friday, October 23, 2020

U stalnom su kontaktu, dodaje, sa Zagrebačkim velesajmom i sa Zajednicom nakladnika i knjižara.

'Oni nas uvjeravaju da su poduzeli sve mjere kako bi osigurali da se sajam održi na najsigurniji mogući način, i za nas izlagače i za posjetitelje. Na sajmu ćemo raditi primjereno situaciji, sa smanjenim kapacitetima u ljudstvu, nećemo održavati sastanke niti će biti uobičajenog druženja s autorima. Bit ćemo na štandu, uz sve mjere zaštite, za sve one koji dođu na Interliber kupiti svoje godišnje zalihe. Ipak, sigurni smo u to da će posjet biti znatno manji i da će uobičajene gužve, po kojima je Interliber bio poznat, ove godine izostati', kaže Husković.

Kao i ranijih godina, svi će se naslovi Hena coma moći kupiti po povoljnim sajamskim cijenama, kako fizički na štandu Interlibera, tako i online, u njihovom web shopu.

'Svi čitatelji i čitateljice koje zanimaju naši naslovi mogu pristupiti knjigama i bez napuštanja sigurnosti svoga doma, što smo omogućili i ranijih godina. Sve dodatne informacije o sudjelovanju izdavačke kuće Hena na ovogodišnjem Interliberu moguće je dobiti na našoj web stranici, kao i na našem Facebooku i Instagramu, gdje svakodnevno objavljujemo sve novosti o akcijama i pogodnostima vezanim za kupovinu knjiga', kaže Husković.

Pandemijski najam

Zagrebački velesajam izlagačima na Interliberu zbog koronavirusa dao je popust od 10 posto na redovne cijene najma štandova. Prema Nermini Husković, to je neprimjereno i premalo. 

'Svima je jasno da će prihodi od prodaje biti itekako smanjeni, ako ih uopće bude. Ovo je izuzetno teška godina za cijelu izdavačku branšu, proljetos je tri mjeseca bila zatvorena kompletna knjižarska mreža, zbog čega smo se u tom periodu morali oslanjati samo na vlastitu online prodaju i još od proljeća vučemo gubitke. Smatramo da je ovogodišnje financijsko opterećenje sudjelovanja na Interliberu za nas nakladnike, u najmanju ruku, trebalo biti simbolično. S ovako malim popustom za troškove zakupa štanda očekuju nas samo još veći gubici', upozorava Husković. 

I Ivan Sršen iz Sandorfa smatra da je koronapopust premali.

'U potpunom je raskoraku sa situacijom i pokazuje nezainteresiranost domaćina najvećeg domaćeg knjižnog sajma za suradnju sa svojim dugogodišnjim i vjernim partnerima', poručuje.

'Zahvalni smo na svakom popustu', kažu iz Profila, 'no u ovim uvjetima taj popust nije ni približno dovoljan, odnosno, samo je, nažalost, simboličan'.

Iz Profila kažu da također planiraju sudjelovanje na sajmu ako ga Stožer civilne zaštite na otkaže.

'Sudjelovat ćemo, naravno, uz pridržavanje svih epidemioloških propisa kakvi su provedeni i na Mediteranskom festivalu knjiga u Splitu, a koje je Zajednica nakladnika i knjižara već objavila. Prema izjavi splitskog stožera, nitko se nije zarazio na Mediteranskom festivalu. Uglavnom, svim će se posjetiteljima mjeriti temperatura na ulazu, svi su dužni dezinficirati ruke nakon ulaska, nositi maske i držati se na razmaku, a broj posjetitelja je ograničen kako bi se izbjegle gužve. Uz te propise, kolege koji budu radili na samom štandu proći će posebnu, dodatnu edukaciju. Vjerujemo da će se i posjetitelji pridržavati svih postojećih mjera. Ono od čega smo odustali jest organizacija promocija na našem izložbenom prostoru', kažu iz Profila.

Paralelno uz organizaciju Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, posljednjih mjeseci neprestano radimo na organizaciji alternativnog Interlibera, dakle sajma koji bi se odvijao u knjižarama i online ako klasičnog ne bude.

'Čitatelji neće biti zakinuti, ni u jednom od tih slučajeva. Popust na nove knjige, dakle one izdane u posljednjih godinu dana, iznosit će 20 posto, a na one starije kretat će se i do 80 posto. Predviđen je cijeli niz akcija koje će se dosljedno provoditi na svim prodajnim mjestima, bilo u knjižarama, bilo online. No što se tiče dostave, tzv. alternativni Interliber ne samo da ovisi o sinergiji različitih skupina, nego će se i odvijati u različitim prostorima, a svaki od naših partnera samostalno odlučuje o najnižem iznosu nakon kojeg počinje besplatna dostava. Kao partneri niti možemo, niti želimo utjecati na tu vrstu odluka. Konkretno, u Profilovu slučaju, budu li kupci naručivali knjige direktno od nas, dostava će, kao što je uvijek, biti besplatna za sve iznose veće od 100 kuna. Vjerujemo da slično razmišlja većina naših kolega', kažu iz Profila.

Štandovi zatvorenog tipa

Naklada Ljevak također planira sudjelovati na Interliberu.

'Cijela organizacija, kako štanda, tako i prodaje, maksimalno će poštovati sve preporuke Stožera, s ciljem da se u potpunosti zaštite i sami kupci, ali i naši djelatnici; to uključuje držanje razmaka, strogo određen broj posjetitelja na štandu, strogo određen broj zaposlenika na štandu i redovito dezinficiranje cijelih površina', kažu iz Ljevaka.

U studenome, dodaju, već tradicionalno pripremaju akcije za čitatelje u knjižari Ljevak i u svome web shopu.

'Ta naša tradicionalna interliberska ponuda ove će se godine upotpuniti sudjelovanjem u organiziranoj inicijativi pod nazivom 'Knjiga svima i svuda', kojom Zajednica nakladnika i knjižara nastoji proširiti interlibersku ponudu na sve knjižare. Popusti na naslove Naklade Ljevak kretat će se do vrtoglavih 80 posto te ne sumnjamo da će svi čitatelji u ovoj ponudi moći pronaći ponešto za sebe. Za naše ćemo online kupce pripremiti i dodatna iznenađenja', najavljuju iz Ljevaka.

Ivan Sršen iz Sandorfa vjeruje da se Interliber ove godine najvjerojatnije neće moći održati zbog pogoršane epidemiološke situacije.

'Ako se održi i ako su zajamčeni sigurnost i poštivanje mjera opreza, sudjelovat ćemo te će naš štand biti zatvorenog tipa kako bi dolazilo do minimalnog kontakta s kupcima, a radit ćemo u smjenama u kojima će nas na štandu biti minimalan broj. Usprkos tome, sa svim mjerama opreza, ne čini mi se da će sajam biti moguće održati ako broj zaraženih nastavi rasti', kaže Sršen.

I oni su, dodaje, pripremili alternative Interliberu.

'Na našoj online knjižari Knjigolov.hr cijeli studeni nudit ćemo sajamske popuste za sva naša izdanja i intenzivirati sve promo aktivnosti koje bi mogle pomoći da naše knjige po specijalnim cijenama dođu do što većeg broja kupaca, baš kako se to već tradicionalno odvija svake godine na Zagrebačkom velesajmu, kada iz cijele zemlje, ali i iz regije dolaze čitatelji i kupuju velike količine naših naslova, od najstarijih do najnovijih', kaže.

Izdavači su, unatoč nepovoljnim okolnostima, i za ovaj Interliber te za jesensko-božićnu sezonu pripremili niz novih izdanja. Pitali smo ih da nam izdvoje najzanimljivije naslove, a njihove preporuke čitajte u subotu na tportalu.