U STUDENOME

Najpopularniji domaći sajam knjiga Interliber održava se unatoč koroni. Kako će izgledati pandemijsko izdanje?

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 19.10.2020 20:31
  • Objavljeno 19.10.2020 u 20:16
Interliber 2018.

Interliber 2018.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prema trenutnim najavama i unatoč pogoršanju stanja s koronavirusom u zemlji, Međunarodni sajam knjiga Interliber trebao bi se održati od 10. do 15. studenoga na Zagrebačkom velesajmu, odakle su nam rekli kako su se pripremili za složenu epidemiološku situaciju

Spremne su sve potrebne sigurnosne i zdravstvene mjere prema uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a u cilju sigurnog boravka izlagača i posjetitelja na Sajmu, kažu iz odnosa s javnošću Zagrebačkog velesajma.

Prošireni su, objašnjavaju, prolazi između izložbenih prostora na četiri metra, povećan je broj paviljona na 5, 6 i 7a, kao i broj ulaza i izlaza u i iz svakoga od njih. Radno vrijeme za posjetitelje traje 11 sati, od 10 do 21 sat svaki dan, a u petak i subotu do 22 sata.

U prostor se ulazi kroz glavni južni ulaz, a kroz njegove mehaničke barijere neće biti moguće proći bez valjane registracije, kažu iz Velesajma. Bočni ulazi u paviljon 5 i 6 namijenjeni su jedino predstavnicima izlagača s vidljivo istaknutom akreditacijom. U paviljone se općenito neće moći ući bez zaštitne maske s prekrivenim nosom i ustima, a posjetiteljima se preporučuje da se kreću jednosmjerno od ulaza prema izlazu, odnosno bez miješanja ulaska i izlaska na ulaznom mjestu.

Ispred ulaza u svaki paviljon beskontaktno će se mjeriti tjelesna temperatura posjetiteljima i izlagačima te će se puštati oni tjelesne temperature do 37, 2 Celzijevih stupnjeva. Uz to, osim dezinfencijskih sredstava, ispred će biti postavljeni brojači s trenutnim brojem osoba u pojedinom paviljonu. Ulazak će biti moguć do propisanog maksimalnog broja posjetitelja.

Iz Velesajma će unutar paviljona postaviti i oznake za održavanje socijalne distance od 1,5 metar, a provjetravat će svakih 60 minuta te dnevno raspršivati dezinfekcijska sredstva u prostorima.

  • +6
  • +3

Interliber 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Stručni program odvijat će se na izdvojenom mjestu u paviljonu 5, u galeriji i na otvorenom, a nakon završetka svake od točaka programa na galeriji dezinficirat će se stolci, stolovi, mikrofoni i druga oprema.

Paviljoni 5, 6 i 7a odvojeni su od drugih događanja i ostalih sadržaja u prostoru Zagrebačkog velesajma, podsjećaju te dodaju kako će Velesajam, u slučaju ekstremnog usložnjavanja epidemiološke situacije, postupiti u skladu s referentnim uputama Nacionalnog i Gradskog stožera Civilne zaštite.

S obzirom da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj posljednjih dana pogoršana, dio izlagača, piše Večernji list, boji se da bi Stožer u posljednji trenutak mogao zabraniti održavanje Interlibera. Ako to i ne učini, bojazan je da bi broj posjetitelja bio dramatično smanjen što bi nakladnicima i izlagačima na sajmu samo donijelo dodatne financijske gubitke. Pritom bi im ostala obaveza plaćanja najma za izlagački prostor koji se, tvrde neki od nakladnika, ove godine nije smanjio u odnosu na prošlu kad je situacija bila vrlo drugačija. Dio njih stoga misli da bi Interliber trebalo odgoditi za proljeće 2021. ili za bolja vremena, kad će doći do masovnijeg procjepljivanja populacije i kada će pandemija biti konkretnije ukroćena.

Zbog koronavirusa ove su godine otkazani brojni veliki književni sajmovi, među prvima onaj u Leipzigu, još u ožujku. Jučer je pak zatvoreno 72. izdanje popularnog Sajma knjige u Frankfurtu, koje se održalo potpuno online, što su organizatori opisali kao 'veliki eksperiment'.

Interliber je 2019. u tri paviljona Zagrebačkog velesajma okupio više od 380 izlagača iz Hrvatske i 19 zemalja svijeta te privukao više od 130 tisuća posjetitelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!