PIF ZA NAJMLAĐE

Stiže hit lutkarska predstava 'Grubzon'

10.09.2013 u 10:06

Bionic
Reading

U sklopu 46. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, svečano otvorenog u Zagrebu, prvu će inozemnu premijeru na sceni Kulturnog centra Travno u srijedu imati predstava 'Grubzon', najpopularnija ovogodišnja produkcija Kazališta lutaka Ljubljana

Nastala prema slikovnici britanske spisateljice za djecu Julie Donaldson, predstava je namijenjena djeci već od tri godine. U Ljubljani je premijerno odigrana u travnju, a ovo joj je prvo gostovanje u inozemstvu.

'Iako unaprijed svjesni opasnosti pristajanja na 'instant dopadljivost', u ovo smo se krizno vrijeme odlučili za tekst za koji smo unaprijed mogli znati da će privući pozornost, jer djeca već vrlo dobro poznaju knjigu', kazao je povodom gostovanja ravnatelj Lutkovnog gledališča Ljubljana Uroš Korenčan

'No zahvaljujući dramatizaciji pjesnika Milana Dekleve i radu cijele autorske ekipe stvorili smo originalan, nov umjetnički artefakt, a da se istodobno nismo previše udaljili od originala', dodao je Korenčan, napomenuvši kako je predstava od premijere potpuno rasprodana.

'Grubzon' je priča o mišu koji zahvaljujući svojoj dosjetljivosti uspije izigrati opasne šumske grabežljivce. Puna obrata, humora i izvrsnih rima te originalnih ilustracija Nijemca Axela Schefflera, knjiga je od 1999. prodana u više od 10,5 milijuna primjeraka, dobila je nekoliko književnih nagrada, redatelji Jacob Schuh i Max Lang po njoj su snimili nagrađivani kratki crtić, a doživjela je i debi na Broadwayu i West Endu.

U nas je objavljena u izdanju zagrebačkog nakladnika Ibis grafike i u prijevodu Krešimira Krnica. Godine 2004. na engleskom je izvorniku izašao nastavak 'The Gruffalo's Child' Grubzončić).

Kazalište lutaka Ljubljana (LGL) raspolaže sa šest dvorana s gotovo tisuću sjedala, u kojima igra čak 40 'živih' naslova – neke su predstave odigrane i više od tisuću puta - te u prosjeku desetak premijernih naslova godišnje, koje pogleda oko 110 tisuća posjetitelja.

Dobre rezultate Korenčan pripisuje orijentiranosti kazališta na održavanje umjetničkih standarda u vrijeme u kojem teatri sve više produciraju 'box office' komade.

'I mi to radimo, ali osim toga eksperimentiramo s novim pristupima, poetikama i materijalima', istaknuo je.

Posljednjih godina kazalište stavlja velik naglasak na produkcije usmjerene publici iznad osam te iznad 11 godina, koju kazališta često zanemaruju. Mjesta popunjavaju i tako što su dio svojih kapaciteta otvorili nezavisnim producentima, koprodukcijama i raznim drugim oblicima suradnje.

'Zahvaljujući tome češće se pojavljujemo na uglednim festivalima, a jedan od njih je i PIF, čiji smo redoviti gosti jer smatramo da je još uvijek riječ o referentnom mjestu na zemljovidu lutkarskih festivala Europe', kazao je Korenčan.

Nakon Zagreba kazalište odlazi na Svjetski festival lutkarstva u Charlevilleu u Francuskoj, najznačajniju manifestaciju lutkarstva u svijetu na kojoj će gostovati s prošlogodišnjom produkcijom 'Životinjska farma' prema romanu Georgea Orwella i u režiji Vite Taufera