'TEORIJA SVEGA'

Stiže dugoočekivani film o Stephenu Hawkingu

19.01.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Film 'Teorija svega' redatelja Jamesa Marsha, koji utemeljen na memoarima njegove supruge Jane kroz ljubavnu priču prikazuje fascinantan život proslavljenog astrofizičara Stephena Hawkinga, počinje se prikazivati u hrvatskim kinima u četvrtak, 22. siječnja

Filmska priča o jednom od najvećih umova današnjice počinje u vrijeme njegova studija kozmologije u Cambridgeu početkom šezdesetih, kada odlučuje pronaći 'jednostavno rješenje' o početku svemira. Tada upoznaje i buduću suprugu, koja ostaje uz njega i nakon što oboli od bolesti motoričkih neurona, ali liječnici mu daju još samo dvije godine života.

Unatoč crnim prognozama osniva obitelj i postaje svjetski popularan, iako mu je tijelo sve ograničenije, njegov briljantni um nastavlja istraživati vanjske granice teorijske fizike.

Između ljubavi prema fizici i 'fizici ljubavi', film prednost daje potonjem, prikazujući 25 godina veze između Hawkinga i njegove požrtvovne supruge, s kojom ima troje djece, od početka do kraja njihove ljubavi.

Danas 73-godišnji znanstvenik i dalje je izuzetno aktivan, a zahvaljujući knjizi 'Kratka povijest vremena', u kojoj se bavi svojom vječnom fascinacijom nastanka i nestanka svemira prodanom u više od deset milijuna primjeraka, u znanstvenoj zajednici stekao je status usporediv s Albertom Einsteinom

Film je nominiran za Oscara u pet kategorija - za najbolji film, glavnu mušku i žensku ulogu, adaptirani scenarij i glazbu.

Eddie Redmayne, koji je za glavnu ulogu u filmu već nagrađen Zlatnim globusom, glumi Hawkinga, supruga je Felicity Jones, a glume još Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney i David Thewlis

Pogledavši film, Hawking je na svom Facebook profilu napisao da ga je Redmayne jako dobro i autentično portretirao, te da mu je to bila prilika reflektirati se na vlastiti život. Izrazio je nadu da će jednog dana otići u svemir, ustvrdivši da kako bi to bio zaista prazan svemir bez ljudi koje voli.

Scenarij je, prema memoarima Jane Hawking 'Travelling to Infinity: My Life with Stephen', napisao Anthony McCarten. Po njegovim riječima, u njima je otkrio 'predivnu ljubavnu priču između dvoje ljudi, nevjerojatno snažnu pred ekstremnim izazovima: prvo fizičkog propadanja, a zatim i slave'. 'Film slavi Stephena, ali ne pokušava ga učiniti mitskim bićem. Vidimo i njegove negativne osjećaje prema gubitku fizičke snage, kao i uspone i padove braka', ustvrdio je.

Redatelj filma Marsh, koji je dobio Oscara za svoj dokumentarni film 'Man on Wire', izjavio je kako ga je tom scenariju privuklo što ga podsjeća na duh njegova nagrađenog dokumentarca, jer se u oba se slučaja radi o ljudima koji prkose uobičajenim ljudskim ograničenjima.