svježe iz tiska

Stigla su dva velika svjetska hita u izdanju Hena com-a, evo zašto ih vrijedi čitati

21.07.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Nakladnik Hena com objavio je roman Pačinko korejsko-američke autorice Min Jin Lee, veliki svjetski hit ovjenčan brojnim priznanjima, te knjigu Tapiserija sestara Hekne, drugi dio trilogije Hekne norveškog književnika i novinara Larsa Myttinga

Min Jin Lee (1968.) suvremena je američka autorica korejskoga podrijetla. Debitirala je 2007. godine djelom "Free Food for Millionaires", koje je postalo nacionalni bestseler. Njezin drugi roman "Pačinko" (2017.) dospio je u finale National Book Awarda za fikciju, osvojio nagradu Medici Book Cluba, te je ovjenčan i priznanjima kritike uglednih časopisa poput The Guardiana i The New York Timesa, Esquirea, Chicago Reviewa of Books i BBC-ja.

Riječ je o veličanstvenoj povijesno-obiteljskoj sagi o nekoliko naraštaja jedne korejske obitelji koja je 1933. emigrirala u Japan. Po knjizi je snimljena i vrhunska serija koja je u ožujku ove godine premijerno prikazana na AppleTV-u, a o toj je seriji nedavno pisala i naša filmska i TV kritičarka Zrinka Pavlić.

Višegeneracijska priča o korejskoj dijaspori u Japanu – zainichi Korejcima, koja se proteže od japanske okupacije Koreje 1910. do kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća, roman "Pačinko" je zanosan obiteljski narativ u kojemu nas Min Jin Lee sigurnom rukom vodi, kako zagušljivim uličnim tržnicama i siromašnim korejskim getima, tako i blještavim pačinko-salonima u kojima zveckaju fliperi i novac, i moćnim kriminalnim yakuza podzemljem, ispisujući raskošnu dramu o identitetskim i moralnim postavkama dvaju naroda na vjetrometini burnog dvadesetog stoljeća.

Prijevod na hrvatski potpisuje Mirna Čubranić.

U izdanju Hena com-a objavljena je i knjiga "Tapiserija sestara Hekne", drugi dio trilogije "Hekne" norveškog književnika i novinara Larsa Myttinga, napeto povijes­no štivo u kojemu autor produbljuje priču o staroj norveškoj obitelji, predajama i legendama koje je okružuju i nevjerojatnim sudbinama njezinih članova u različitim naraštajima, zauvijek povezanima neopipljivim, ali čvrstim vrijednostima.

Lars Mytting (1968.) proslavio se 2011. godine djelom "Hel ved: Alt om hogging, stabling og tørking – og vedfyringens sjel", u kojem piše o dugoj skandinavskoj tradiciji sječe i obrade drva. Njegov povijesni roman "Svøm med dem som drunker" (2014.) ovjenčan je nagradom Norwegian National Booksellers' Award. "Sestrinska zvona" (2018.), prvi roman u planiranoj povijesnoj trilogiji Hekne, ne silazi s liste norveških najčitanijih naslova, te je prodan dosad u petnaestak zemalja svijeta.

Knjigu je s norveškog prevela Sandra Ljubas.