PORTRET BUDUĆNOSTI

Steve McQueen sprema veliku izložbu posvećenu londonskim osnovnoškolcima

20.09.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Redatelj Steve McQueen, koji je za film '12 godina ropstva' nagrađen Oscarom, prikuplja razredne fotografije učenika iz svih 2410 osnovnih škola u Londonu koje potom namjerava izložiti u Tate Britainu kako bi ponudio portret budućnosti grada

'Ovo je projekt koji će nam omogućiti da sagledamo tko smo, otkud dolazimo i koja je naša budućnost. Živimo u Londonu i mislimo da ga poznajemo, ali nije tako. Vjerujem da je bitno pozabaviti se našom skorom budućnošću', poručio je autor projekta, britanski redatelj Steve McQueen, publici najpoznatiji po Oscarom nagrađenom filmu '12 godina ropstva'. McQueen potpisuje i 'Glad', 'Sram' te 'Udovice' o četiri žene koje kuju plan za otplatu gangsterskih dugova svojih pokojnih muževa. U kina stiže u studenome.

Ideja o ovom 'školskom' projektu McQueenu je pala na pamet prije nekoliko godina. I sam, kaže, ima lijepe uspomene na svoju osnovnu školu u Ealingu.

'Bilo je uzbudljivo i ne bih mogao dočekati jutro da idem u školu. Volio sam crtati, biti s prijateljima, istraživati. Bilo je to predivno, predivno doba. Nisam imao nikakvih ideja o tome tko sam ili što sam. Samo je bilo zabavno', rekao je redatelj čiji će projekt uključiti tim od 30-ak fotografa koji će posjećivati škole i snimati standardne razredne fotografije.

'Ovaj je rad bez komentara, a opet toliko politički značajan. U tome i jest njegova ljepota', rekao je Alex Farquharson iz Tate Britaina.

Posjetitelji izložbe moći će, kako je pojasnila Maria Balshaw iz Tatea, sagledati raznolikost Londona u svijetu nakon Brexita te razmisliti o mjestu koje kreativnost ima u širem obrazovnom sustavu.

Za početak, sve su osnovne škole u Londonu pozvane da se registriraju na Tateyear3project.org.uk. Tamo mogu izabrati datum kada će ih posjetiti fotograf.

Izložba će u Tateu trajati od studenoga 2019. do svibnja 2020., a bit će ih i vanjskih - u svakom od 33 londonska kvarta.