HAJKA NA PISCA

Srbija protestirala i protiv Nikolaidisovog romana?

19.01.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Hajka koju je na crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa pokrenuo nacionalistički orijentiran dio srbijanske javnosti, predvođena isprva tabloidom Kurir, dosegla je nove razmjere apsurda. Sada je na metu došao pisac i direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić zato što se javno solidarizirao s kolegom Nikolaidisom

Kako javlja B92, ministar unutarnjih poslova Srbije i predsjednik SPS-a Ivica Dačić najavio je da će zatražiti smjenu Sretena Ugričića, direktora Narodne biblioteke Srbije. Dačić je izrazio i zgražanje nad komentarom koji je crnogorski pisac Andrej Nikolaidis napisao u povodu 20-godišnjice Republike srpske: 'Može on pozdravljati, ali iz zatvora, a ne iz biblioteke. Takve izjave imaju veze s bezobrazlukom i ne mogu shvatiti kako neko žali što netko nije ubijen. To je podrška terorizmu!' Dačić se pritom referirao na rečenica iz Nikoladisova teksta koju je tabloid Kurir izvukao iz konteksta, izvevši zaključak kako je pisac zapravo pozivao na terorizam.

Srbijanskog ministra policije još je više uznemirila podrška koju je Nikoladisu izrazi njegov kolega Ugričić jer Dačić kaže da 'ne može razumjeti da direktori javnih ustanova govore na takav način'.

Ugričić je pak bio jedan od potpisnika priopćenja Foruma pisaca, koje je osudilo hajku na Nikolaidisa. Isto priopćenje su također potpisali i Filip David, Laslo Vegel, Borka Pavićević, Vladimir Arsenijević i Nenad Prokić.

Srbija je jučer uputila i protestno pismo vlastima Podgorici zbog Nikolaidisova teksta, što je ovaj u izjavi za crnogorski dnevnik Vijesti komentirao sljedećim riječima: 'Nije država Srbija samo zbog ovog teksta uputila demarš. Prema informacijama koje imam, država Srbija je protestirala, što je više nego šokantno, i zbog mog romana 'Mimesis' koji sam napisao 2003. godine. Recite mi tko se u povijesti civilizacije usudio protestirati zbog romana? To je radio Iran šaljući fatvu na Salmana Rushdieja.'

Zategnutim odnosima između Srbije i Crne Gore će sigurno doprinijeti i današnja odluka Ustavnog suda iz Podgorice, koji je ukinio drakonsku presudu Nikoladisu, po kojoj je ovaj pisac trebao platiti 12 tisuća eura Emiru Kustrurici, zbog teksta u kojem se bavio vezama poznatog režisera i Slobodana Miloševića.