MINISTARSTVO ŠUTI

Splitski HNK na nogama zbog Bilićeve ostavke

16.12.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Radničko vijeće HNK Split, koje predstavlja sve zaposlenike kuće, uputilo je Ministarstvu kulture pismo u kojem su postavili niz pitanja s obzirom na glasine da je Tonči Bilić dao otkaz na mjesto ravnatelja Splitskog ljeta

Ravnatelj Splitskog ljeta Tonči Bilić, kojeg je nedavno Ministarstvo kulture imenovalo ravnateljem tog festivala i za iduće dvije godine, navodno je podnio ostavku na tu dužnost. Službenu potvrdu o njegovoj ostavci, kao ni obrazloženje iz Ministarstva kulture, nismo dobili do zaključenja ovog teksta.

Radničko vijeće HNK Split traži očitovanje od Ministarstva te predlaže da se Goran Golovko, intendant HNK-a, imenuje i ravnateljem Splitskog ljeta. Oni upozoravaju da je imenovanje Tončija Bilića ravnateljem Splitskog ljeta bilo sporno, samovoljno, protuzakonito te štetno i destabilizirajuće za HNK Split i za Splitsko ljeto.

Također napominju da pod pretpostavkom točnosti glasina o Bilićevoj ostavci, čak ni eventualno imenovanje nekog novog ravnatelja Splitskog ljeta, različitog od novoizabranog intendanta HNK-a Split neće biti prihvatljivo, jer je jedino ta odluka, po njima, racionalna, financijski i programski prihvatljiva.

Ako se pokaže da Ministarstvo kulture inzistira na ravnatelju Splitskog ljeta različitom od intendanta HNK-a Split, protiv toga će se boriti, kažu, svim pravnim sredstvima.

'Ne arbitriramo i ne favoriziramo novoizabranog intendanta HNK-a Split kao personalno najpodesniju osobu, ali kad ga je već Kazališno vijeće predložilo, Gradsko vijeće Splita izabralo, a ministrica kulture potvrdila, onda bi eventualno daljnje inzistiranje na novom ravnatelju Splitskog ljeta bilo preočitim pokazateljem da se ne želi dobro ni Kazalištu ni Festivalu, a u to još uvijek ne želimo vjerovati!' zaključuju iz Radničkog vijeća.