OGORČENI CENTRALIZACIJOM

Split pobjesnio na Andreu Zlatar Violić

23.12.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić imenovala je glumicu i redateljicu Senku Bulić ravnateljicom Splitskog ljeta, na što su splitski kulturnjaci reagirali vrlo oštro jer smatraju da se Zagreb previše petlja u splitske stvari

Tek prije nekoliko dana sada već bivši ravnatelj Splitskog ljeta, maestro Tonči Bilić, javno je priznao da je još 1. prosinca podnio ministrici kulture Andreji Zlatar Violić neopozivu ostavku na tu funkciju jer nije osjećao potporu Grada Splita, koji je sve manje sufinancirao taj festival. Njegovom preuzimanju Splitskog ljeta, manifestacije kojom su ranije upravljali ravnatelji splitskog HNK-a, protivilo se i Radničko vijeće HNK-a Splita, koje je insistiralo da jedna osoba, u ovom slučaju intendant splitskog HNK-a Goran Golovko, objedinjuje funkcije. Međutim, odlaskom Bilića imenovana je glumica i nekadašnja ravnateljica Scene Gorica Senka Bulić.

Kućna redateljica splitskog HNK-a Nenni Delmestre oštro je artikulirala izbor Senke Bulić, ne adresirajući kritiku na glumicu, već ministricu kulture čiji potez smatra brutalnim političkim diktatom i još jednim u nizu nasilnih poteza 'centralističke vlasti iz Zagreba' prema splitskim institucijama.

Senka Bulić

Novoizabrana ravnateljica Splitskog ljeta Senka Bulić nije htjela komentirati reakcije Splita na svoj izbor nego će to učiniti nakon sjednice festivalskog Vijeća Splitskog ljeta.

'Za ovakvu odluku ne postoji ni jedan racionalan argument, jer je profesor Goran Golovko umjetnik s referencama koje govore o njegovim sposobnostima i apsolutno je kompetentan obavljati i dužnost ravnatelja Splitskog ljeta uz posao ravnatelja HNK u Splitu. Osim toga, Golovka je ministrica potvrdila na temelju programa o nerazdvajanju funkcija. Ako je potvrdila njegov program, onda sama sebe demantira - ili nije pročitala njegov program pa ne zna što je potpisala ili se ne sjeća tih detalja', kazala je za tportal.hr Nenni Delmestre dodavši da bi bilo suludo da Senka Bulić prihvati ovo imenovanje jer ima cijeli Split kontra sebe.

'Nisam pobornica zaoštravanja odnosa između Zagreba i Splita, no ministrica je napravila jednu krupnu pogrešku i itekako zaoštrila već oštre odnose Zagreba i Splita. Ministrica je već ranije pokazala koliko mari za Splitsko ljeto kad u Vijeće Splitskog ljeta nije imenovala nikog tko ima pojma o drami, nego većinu čine ljudi vezani uz glazbu', rekla nam je Delmestre prokomentiravši kako se, kazališnim rječnikom rečeno, Ministarstvo kulture pretvorilo u raspušteni cirkus.

Intendant splitskog HNK-a Goran Golovko kazao nam je da je ministrica iskoristila svoje zakonsko pravo imenovanja koje je uređeno Pravilnikom o organiziranju i financiranju Splitskog ljeta, međutim, kaže, Ministarstvo kulture djelomično sudjeluje u financiranju Splitskog ljeta i godišnje mu dodjeljuje maksimalno dva milijuna kuna za program, dok je trošak ukupnog programa oko šest milijuna kuna, u što nisu uračunate plaće zaposlenika HNK-a ni hladni pogon kazališta.

‘Trošak Splitskog ljeta je daleko veći od tih pet i pol, šest milijuna kuna. K tomu, Pravilnik nedovoljno jasno definira odnos intendanta i ravnatelja jer je je njime uređeno da ravnatelj podnosi programsko izvješće, a intendant odgovara za organizaciju i financije festivala, tako da smatram pravilnik pravnim, ali ne i pravednim’, rekao nam je Golovko i dodao da u Pravilniku stoji kako ravnatelj i intendant rade u suradnji i da moli da mu netko pravno rastumači tu formulaciju. Pojednostavljeno, Golovko kao intendant snosi odgovornost za realizaciju Splitskog ljeta, a da pritom nema utjecaja na program festivala.

‘Nemam ništa protiv da festival dobije pravnu osobnost, svoj račun, kako funkcioniraju i Dubrovačke ljetne igre. Ne znam zašto se to ne događa, no znam da ovako imamo situaciju u kojoj od novca kazališne sezone još uvijek otplaćujemo zaostatke Splitskog ljeta i čekamo da odobrena sredstva za 2014. od Ministarstva i Županije sjednu na račun’, rekao je Golovko.

Formalno, trenutačno ne može ništa učiniti, no ostane li situacija takva, tvrdi da ni lipe iz sconta iduće sezone ne namjerava dati za Splitsko ljeto.