ZNANSTVENICI DOKAZALI

Spiljski umjetnici bile su žene!

06.07.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Tisućama godina autorstvo nad spiljskim crtežima pripisivano je muškarcima, no znanstvenici misle da su najranije umjetničke slike velikim dijelom plod rada ženskih ruku

Rezultati nedavnog znanstvenog istraživanja ukazuju da su i žene sudjelovale u stvaranju prethistorijskih crteža, uključujući i crteže iz spilje Pech Merle u Francuskoj nastale prije više od dvadeset tisuća godina. Ta francuska spilja ujedno je bila i mjesto istraživanja znanstvenika s Pensilvanijskog sveučilišta predvođenih arheologom Deanom Snowom.

Profesor Dean Snow rezultate svojih istraživanja objavio je u časopisu National Geographic.
U otisku ruke, nastalom 35 tisuća godina prije naše ere u spilji Pech Merle, znanstvenici su prepoznali žensku ruku. Tumače to izrazito dugim prstenjakom, kao i, kako tvrde, ženskim malim prstom. Otisak ruke usporedili su s izgledom ruku današnjih ljudi, a koristili su i saznanja genetskih istraživanja koja pokazuju veliku sličnost otisaka ruke današnjih Europljana i njihovih dalekih predaka.

Profesor Snow zaključio je da nisu do kraja sigurni kakvu ulogu su imali umjetnici u vremenu prije 20 do 40 tisuća godina, no da sa sigurnošću mogu tvrditi da su među njima žene bile vrlo zastupljene.