GLUMICA U TOPLESU

'Šokantni' portret Angeline Jolie nakon operacije

27.05.2013 u 10:03

Bionic
Reading

Slavni švedski umjtenik Johan Andersson naslikao je portret Angeline Jolie u toplesu, nakon što se podvrgnula mastektomiji, a njegova slika šokirala je javnost

Ulje na platnu autorova je spekulacija njezina 'transformirana' izgleda, nakon preventivne operacije koju je 37-godišnjakinja napravila kad je saznala da ima velike statističke mogućnosti za obolijevanje od raka dojke. Operacija uklanjanja obje dojke smanjila je te vjerojatnosti sa 87 posto na minimalnih pet posto.

'Moja majka imala je agresivni tip raka dojke kad sam imao samo 15 godina, a pomisao da će napraviti mastektomiju zbilja me uplašila. Srećom, trebala joj je operacija koja nije zahtijevala odstranjivanje dojke. Nedavne vijesti o Angelini Jolie pobudile su u meni veliku anksioznost koja je dovela do toga da naslikam ovaj portret. Postoji velik nesrazmjer u postavljanju kontrasta prirodne ljepote njezina lica i činjenice da više nema dojke', objasnio je Johan Andersson svoju motivaciju za takav portret.

'Angelina Jolie je ultimativna ženska ikona našeg doba, u kojem obožavamo određene osobe kao da su bogovi. Htio sam ju prikazati kao osjetljivo ljudsko biće suočeno s opasnostima koje ne rade distinkciju ovisno o slavi ili statusu', kazao je umjetnik koji planira prihod od prodaje slike dati dobrotvornoj organizaciji Falling Whistles, koja zagovara mir u Kongu.