MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Slovenska predstava o užasima rata viđena kroz oči djevojčice na 50. PIF-u

18.09.2017 u 09:26

Bionic
Reading

Program jubilarnog 50. Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF, koji se održava u Zagrebu od 16. do 22. rujna, ugostit će, među ostalim, najnoviju predstavu Lutkovnog gledališča Ljubljana iz Slovenije 'Negdje drugdje', tehnološki naprednu i inovativnu predstavu o ratu i izbjeglištvu viđenu očima jedne djevojčice

Predstava 'Negdje drugdje' na programu PIF-a je 18. rujna. Režirao ju je Tin Grabnar, a riječ je o duboko dirljivoj priči koja progovara o besmislu i okrutnosti rata, bolnoj i osjetljivoj temi koja upravo zbog toga često ostaje neispričana. Posebna je i po tome što nastaje u kombiniranoj tehnologiji stop-motion animacije s kredom, uz dinamičnu projekciju generiranu pokretom glumice.

'Negdje drugdje' Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF

Autori predstave su Zala Dobovšek, Nina Šorak, Tin Grabnar i Asja Kahrimanović Babnik. Stop animaciju su osmislili Matija Medved i Lea Vučko, za glazbu je odgovoran Mitja Vrhovnik Smrekar, video projekcije Boštjan Čadež, a animaciju Kolja Saksida. Lutkaricu-djevojčicu utjelovljuju u alternacijama Asja Kahrimanović Babnik i Ajda Toman.

Osim 'Negdje drugdje, 18. rujna prikazuju se 'Karlson s krova', u izvedbi Kazališta lutaka Zadar (na programu u 11 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, dob 3+), 'Bajka o ribaru i ribici' Gradskog kazališta Podgorica (13 sati, Kulturni centar Travno, dob 6+), 'Dindim, o nježnosti', predstava Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina (20 sati, Zagrebački plesni centar, dob 7+) te 'Lutkokabaret' Umjetničke akademije u Osijeku (21:30 sati, Pivnica Medvedgrad, ulaz slobodan).

Režiju 'Karlsona s krova' potpisuje Ljudmila Fedorova, a u predstavi igraju Anđela Petković, Dominik Karakašić, Irena Busović, Josip Mihatov, Juraj Aras, Sanja Zalović. ''U jednom sasvim običnom gradu, u jednoj sasvim običnoj ulici, u jednoj sasvim običnoj kući živi jedna sasvim obična obitelj. Nju čini: sasvim običan tata, sasvim obična mama i sasvim običan Mališan. U cijeloj kući samo jedan stanar nije sasvim običan - a to je Karlson s krova.

Poznata Puškinova bajka o starcu i zlatnoj ribici, odnosno 'Bajka o ribaru i ribici', u produkciji Gradskog kazališta Podgorica ispričana je na drugačiji način. Umjesto oholosti, nezasitnosti i ispunjavanju želja, naglasak je stavljen na zahvalnosti, ljubavi i milosrđu, skromnosti, obiteljskoj slozi i poimanju vrijednosti života. Redatelj je Evgeny Ibragimov.

Umjetnička organizacija Gllugl iz Varaždina na PIF-u se predstavlja predstavom 'Dindim, o nježnosti', pričom o nenadanom i nesvakidašnjem prijateljstvu koje mijenja život, tjera na smijeh i topi srca. Ako ste mislili da je nemoguće da čovjek i pingvin budu najbolji prijatelji, prevarili ste se. Upravo ta dva pomalo nespojiva bića sasvim slučajno postat će nerazdvojna. To je dokaz da prijateljstvo ne poznaje granice, forme i oblike, da ruši predrasude i gradi mostove između svih živih bića. Predstava je nastala prema istinitom događaju u Rio de Janeiru, a ta je nevjerojatna priča prikazana kroz čaroliju lutkarskog kazališta. Redateljica je Tamara Kučinović, a igraju Nikša Eldan, Sara Ipša i Goran Guksić.

'Lutkokabaret' Umjetničke akademije u Osijeku interaktivni je lutkarski varijete koji će omogućiti gledateljima da se dobro zabave i osjete duh nekadašnjih dana kada je ovaj oblik improvizacijskog kazališta bio vrlo popularan. Izvođači će pomoću različitih lutkarskih tehnika izvesti nekoliko etida popraćenih glazbom i pozvati publiku na suigru. Gledatelji će moći aktivno sudjelovati u izvedbi i mijenjati njezin slijed i koncept.

Autori predstave su Zala Dobovšek, Nina Šorak, Tin Grabnar i Asja Kahrimanović Babnik. Stop animaciju su osmislili Matija Medved i Lea Vučko, za glazbu je odgovoran Mitja Vrhovnik Smrekar, video projekcije Boštjan Čadež, a animaciju Kolja Saksida. Lutkaricu-djevojčicu utjelovljuju u alternacijama Asja Kahrimanović Babnik i Ajda Toman.

Na programu PIF-a 19. rujna su 'S razlogom', predstava kazališne družine Pinklec i Loft. Održat će se u 18. sati u Kazalištu KNAP (dob 6+). Govori o Veljku, koji je 'i dobar i zloćkast, i ozbiljan i zaigran, i pametan i glupkast, i sramežljiv i hrabar, i crn i bijel baš kao svatko od nas', ali svejedno - junak. Redateljica predstave je Morana Dolenc, a igraju Petar Atanasoski, Mario Jakšić i Bruno Kontrec.

Predstava američkog kazališta Sandglass, 'Jesenski portreti', održat će se također 19. rujna, u 19 i 21:30 sati u Zagrebačkom plesnom centru. U pitanju je samostalna izvedba s lutkama i maskama za odrasle, sastavljena od pet isprepletenih slika.

Svaka od njih istražuje jednu lutku i njezin odnos s osobom koja njome upravlja. Ta se osoba pojavljuje kao maskirana figura ili glas s neba. Redatelj Eric Bass, koji predstavu i igra, ručno je  izradio lutke likova, koji u jeseni svog postojanja predstavljaju svoje priče preciznim gestama što ih vraćaju u sjećanja, dok se susreću sa svojom prošlošću, osobnošću i smrću.