50. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Jubilarni PIF otvara ruska predstava o životu za vrijeme okupacije Lenjingrada

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2017 08:49
  • Objavljeno 15.09.2017 u 08:49
'Djevojčica iz Lenjingrada'

'Djevojčica iz Lenjingrada'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Obraztsov Theatre

Na 50. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka - PIF-u, koji se održava od 16. do 22. rujna, bit će izvedeno 15 predstava, a otvara ga moskovsko kazalište s predstavom 'Djevojčica iz Lenjingrada', najavljeno je 14. rujna na konferenciji za novinare u Knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu

Organizator festivala i ravnatelj Kulturnoga centra Travno Josip Forjan istaknuo je kako će jubilarni 50. Međunarodni festival kazališta lutaka ugostiti više od 200 izvođača iz osam zemalja svijeta te će prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

Na svim dosadašnjim PIF festivalima izvedeno je oko 1980 predstava koje je pratilo oko 1990 popratnih programa, podsjetio je.

  • +13
  • +10

Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Naglasio je kako festival prati 10 do 12 tisuća gledatelja te dodao da je ovogodišnji proračun festivala 360 tisuća kuna.

Umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin istaknula je kako je misao vodilja festivala širenje granica lutkarstva. Uz klasične lutkarske predstave prikazat ćemo i one s druge strane lutkarstva, koje obogaćuju i redefiniraju taj specifični umjetnički medij, napomenula je Kroflin dodavši kako će na ovogodišnjem festivalu prikazati presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja.

Istaknula je kako su predstave širokog raspona tema, od odrastanja preko neobičnih prijateljstava, ljubavnih zavrzlama do osjećaja pripadnosti, slobode, sreće i hrabrosti.

Najavila je da festival 16. rujna na Sceni Travno otvara središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve Sergej Obrazcov izvedbom predstave 'Djevojčica iz Lenjingrada'.

'Djevojčica iz Lenjingrada'

'Djevojčica iz Lenjingrada'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Obraztsov Theatre

Ta predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada, rekla je.

Posebno je istaknula i kinesku kazališnu trupu Guangxi, koja na poseban način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke te nagrađivanu solo izvedbu 'Jesenski portreti' Amerikanca Erica Bassa i španjolsku priču o Don Juanu u izvedbi Kazališta Tyjatr iz Slovačke.

Najavila je i predstavu 'Dindim' o prijateljstvu čovjeka i pingvina te humoristično-ljubavnu priču 'Jer te volim' kazališta Skromlehjulet iz Kraljevine Norveške.

Stručna suradnica za programe Ljubica Suturović istaknula je kako dolazak lutkara i lutaka u grad najavljuje dobroćudni div Pifko te dodala kako tradicionalna Pifkova povorka kreće 16. rujna u 11 sati iz Tkalčićeve ulice, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu.

U sklopu PIF-a održat će se i kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

Program 50. PIF-a počeo je 11. rujna otvorenjem izložbe fotografija Ivana Špoljarca 'Lutke na kvadrat' u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Riječ je o dvadesetak izloženih portreta lutaka, koje je Špoljarac fotografirao tijekom svoga četrdesetgodišnjega sudjelovanja u radu PIF-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!