UMJETNOST U ZRAKU

Slike nastale u bestežinskom stanju

19.01.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Britanski umjetnik i slikar Nasser Azam je u bestežinskom stanju naslikao dva triptiha koja je posvetio cijenjenom britanskom umjetniku Francisu Baconu

Djela su nastala za vrijeme Azamova trosatnog leta preko Rusije u specijalno izrađenom transportnom zrakoplovu unutar kojega je simulirana nulta gravitacija. Umjetnik ih je naslikao lebdeći i lamatajući kistom u onim smjerovima koje mu dopušta bestežinsko stanje. Nasser Azam je za vrijeme stvaranja na sebi imao specijalno dizajnirano odijelo kreatora Alexandera McQueena.

Četrdesetpetogodišnji umjetnik objasnio je da mu je upravo nedostatak gravitacije pomogao da postigne 'razlomljene figure, slične onima kakve je stvarao i Bacon'.

Osim ovih najnovijih, Azam je u bestežinskom stanju naslikao već nekoliko radova. Optužbe da je njegov način stvaranja samo dobar marketinški potez, opovrgava i izjavljuje da mu slikanje u zraku pruža neiscrpan izvor inspiracije jer ga tjera da izađe iz 'ugode' i nađe se u sebi nepoznatim uvjetima, prenosi Telegraph.

Jedan triptih posvećen Baconu već je prodan u New Yorku za 228 tisuća funti, a drugi će biti izložen u londonskoj galeriji u County Hallu posvećenoj Azamovu radu.