ZA POPRAVAK KUĆA

Slikari i kipari u subotu pomažu stanovnicima Markuševca stradalima u potresu

12.06.2020 u 19:24

Bionic
Reading

Udruga 'Slikari i kipari srcem za Markuševec' u subotu će upriličiti cjelodnevnu, humanitarnu likovnu koloniju i aukciju slika za pomoć stanovnicima Markuševca čije su kuće stradale u potresu 22. ožujka

Svoju prvu likovnu koloniju i aukciju likovnih radova održat će četrdesetak slikara i kipara okupljenih u udruzi 'Slikari i kipari srcem za Markuševec' u subotu, u 10 sati, na igralištu Osnovne škole Markuševec.

Na aukciji će se moći kupiti gotovo 300 likovnih radova koje su slikari i kipari već poslali iz mnogih gradova Hrvatske te iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Osim pojedinačnih slikara, više desetaka likovnih radova organizirano su darovale likovne udruge iz Dubrovnika, Tuzle i Brežica.

Slike će se moći kupiti i na aukciji putem Facebook stranice Udruge "Slikari i kipari za Markuševec", a sav prihod od prodanih likovnih radova namijenjen je za popravak kuća Markuševčana stradalih u potresu.

Inicijator akcije je amaterski slikar iz Samobora Milan Stunja, autor 16 samostalnih izložbi i više od 300 skupnih te sudionik više od 400 likovnih kolonija.

Gledajući izvještaje na portalima i televiziji o posljedicama razornog potresa koji je u početku koronakrize zatresao Zagreb, upitao je na svom Facebook profilu: "A što čekamo mi slikari?", a u sljedeća dva dana njegov FB profil bio je zatrpan brojnim objavama slikara i kipara koji su željeli pomoći.

Stunja: Inicijativi za pomoć epicentru odazvalo se više od 230 slikara

Ubrzo se, kaže Stunja, povezao sa prijateljima iz Markuševca jer je želio pomoći "epicentru, a ne centru", osnovali su FB stranicu "Slikari i kipari srcem za Markuševec“ (facebook.com/groups/230872734840873/?epa=SEARCH_BOX) i dobili potporu Mjesnog odbora Markuševec.

Stunja je izvijestio da se toj inicijativi do danas odazvalo oko 230 slikara za koje, kako dodaje, nije bilo moguće organizirati jednu likovnu koloniju nego su podijeljeni u tri skupine.

Tako će se, nakon 13. lipnja, sljedeća kolonija održati 4. srpnja, a treća u rujnu, najavio je.

Akcija "Slikari i kipari srcem za Markuševec“ potaknuta je namjerom da se pomogne ljudima koji su najviše pogođeni potresom i žive na rubnom zagrebačkom području, a šteta na njihovim kućama i problemi s kojima su suočeni rijetko se mogu vidjeti i čuti u medijima.

S obzirom na veliki interes likovnih umjetnika iz cijele regije, a sa željom da se novac prikupi i troši transparentno, nedavno je osnovana i udruga "Slikari i kipari srcem za Markuševec" čiji je predsjednik Romeo Carek.

Svi koji dodatno žele pomoći, svoje donacije mogu uplatiti na žiroračun Udruge: RBA banka, IBAN HR8824840081135157464. A slikari koji se žele uključili u humanitarnu akciju svoje slike mogu poslati na adresu: Udruga "Slikari i kipari srcem za Markuševec",Trg sv. Šimuna 5, 10040 Markuševec.

Humanitarnu likovnu koloniju organizira udruga i Mjesni odbor Markuševec i najavljuju da će se slučaju kiše kolonija održati u Društvenom domu.