IZLOŽBA

Slavne Penguinove naslovnice uz predavanje Mirka Ilića

16.01.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Predavanje Mirka Ilića 'Lettering large – umjetnost i dizajn monumentalne tipografije' održat će se u utorak 21. siječnja u 18 sati u DAZ-u, a otvorenje izložbe Penguin Book Covers je u 20 sati u HDD galeriji

Od 21. siječnja do 8. veljače u Galeriji HDD-a održat će se izložba pod nazivom 'Penguin Book Covers'.

Riječ je o putujućoj izložbi posvećenoj omotima knjiga slavne izdavačke kuće Penguin Books čija je turneja započela povodom Penguinovog 75. rođendana.

Prije tri godine istim je povodom objavljena knjiga 'Penguin 75' u kojoj je dugogodišnji kreativni direktor Penguina Paul Buckley sakupio 75 najzanimljivijih naslovnica njihovih izdanja te im pridodao kratke tekstove dizajnera i ilustratora, ali i samih pisaca, koji opisuju proces i okolnosti nastanka svake pojedinačne naslovnice ili serije naslovnica.

Izložba je koncipirana na sličan način, ali je do danas proširena na preko 250 izložaka, okupljajući tako dizajnerske, ilustratorske i spisateljske doprinose autora poput Paula Austera, Nicholasa Blechmana, Davida Byrnea, Briana Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanifa Kureishija, Roseanne Serra, Arta Spiegelmana, Rubena Toleda, Tomera Hanuke, Paula Sahrea, Chrisa Warea i mnogih drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i Penguinovih predstavnika. Kustosi projekta su Paul Buckley i Mirko Ilić, čijom je zaslugom izložba stigla i u Zagreb.


U suradnji s DAZ-om na dan otvorenja izložbe Mirko Ilić održat će predavanje povodom knjige 'Lettering Large: Art and Design of Monumental Typography' koju zajednički potpisuje s poznatim kritičarom dizajna Stevenom Hellerom. Knjigu je nedavno objavila američka izdavačka kuća The Monacelli Press.

Iliću i Helleru ovo je već peta zajednička knjiga, a od toga druga posvećena specifičnim tipografskim fenomenima, nakon 'Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age', koja se bavila razvojem rukopisnih pisama u kontekstu rastuće digitalizacije izražajnih sredstava grafičkog dizajna.

Za razliku od tog područja, gdje su se autori nužno referirali na tzv. small-scale projekte, ovaj put pristup je dijametralno suprotan - riječ je o monumentalnoj tipografiji mahom u eksterijerima, uglavnom signalističke, ali i dekorativne funkcije, koja je katkada reproducirana digitalno, a ponekad komponirana analogno.

Kao kuriozitet može se spomenuti činjenica da je knjiga posvećena Miltonu Glaseru i Mihajlu Arsovskom, doajenu hrvatskog dizajna vizualnih komunikacija.

Hrvatski dizajneri, fotografi i umjetnici čiji su radovi uključeni u knjigu su Šime Strikoman, Ante Rašić (i Studio Rašić), Robert Čanak (TBWA/RAAD), Damir Fabijanić, Brigada i Bruketa&Žinić OM, Damir Gamulin, Robert Leš, Branimir Sabljić, Krešimir Stanić i Viktor Popović.

Više informacija o knjizi, kao i fotografije 'spreadova', dostupne su na blogu Mirka Ilića.

Predavanje će se održati u utorak 21. siječnja u 18 sati u prostoru DAZ-a na Trgu bana Jelačića, a otvorenje izložbe 'Penguin Book Covers' je isti dan u 20 sati u HDD galeriji.