BORIS GREGORIĆ:

'Sjednica nije legalna, Hribar nije izabran'

04.12.2014 u 20:26

Bionic
Reading

Boris Gregorić, jedini protukandidat Hrvoju Hribaru na natječaju za ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), izjavio je u četvrtak kako sjednica Upravnog odbora HAVC-a, na kojoj je Hribar 2. prosinca ponovno imenovan na čelno mjesto te institucije, nije bila legalno sazvana, pa on zapravo nije izabran

Gregorić je u priopćenju ustvrdio da se sjednica Upravnog odbora trebala održati 28. studenog, "na dan kada su dnevne novine otkrile nezapamćeni skandal da je članica Odbora od HAVC-a (Darija Kulenović Gudan) samo ove godine protuzakonito dobila samo 6,4 milijuna kuna".

Po njegovim riječima, predsjednik Upravnog odbora Stjepan Ćosić ga je 28. studenoga, nakon njegova pisanog stava da takvu praksu drži nezakonitom i nemoralnom, obavijestio da će novu sjednicu na kojoj bi trebao predstaviti svoj program sazvati sukladno rokovima u Poslovniku o radu Upravnog odbora HAVC-a, no dogodilo se suprotno i "čini se, nakon ogromnog pritiska Ministarstva kulture o kojem danas pišu novine", sjednica je protuzakonito sazvana samo jedan dan prije održavanja, 1. prosinca za 2. prosinca.


Gregorić ističe da ga nitko nije obavijestio da će se sjednica ipak održati, te da kao kandidat na to mjesto nije dobio mogućnost predstaviti svoj program, te da je riječ o "još jednoj protuzakonitoj manipulaciji onih koji HAVC smatraju svojom privatnom tvrtkom, a ne javnim filmskim fondom".

Rekao je i da je Ministarstvu kulture predao pismo u kojem traži nadzor nad zakonitošću rada HAVC-a i u kojemu upozorava da u toj instituciji "gotovo niti jedna stvar nije u skladu sa Zakonom".

"Sve to što sam saznao tijekom kandidature uistinu je zastrašujuća sprega klijentelizma i nepotizma tog društva koje javni novac dijeli samima sebi, sjedeći u Upravnom odboru i Hrvatskom audiovizualnom vijeću".

Napomenuo je i kako su "transparentnost i zakonitost, te nulta tolerancija na koruptivno ponašanje" jedan od temelja njegova programa te poziva javnost i nadležna tijela da "ne dopuste manipulaciju s lažnom pričom o sukobu interesa", najavivši da će, ako to bude potrebno, njegovi odvjetnici poduzeti sve potrebne radnje protiv odgovornih za "taj bijedni pokušaj prevare".

Priopćenju je priložio i pravno mišljenje odvjetničkog društva "Hraste i partneri", kako se u tom slučaju radi o teškom kršenju čl. 21 Zakona o audiovizualnoj djelatnosti, odnosno da članovi tijela HAVC-a, Upravnog odbora i Vijeća protuzakonito sa svojim tvrtkama ili udrugama sudjeluju na javnim pozivima HAVC-a, kaže Gregorić.

Nedopustivim je ocijenio da Ministarstvo kulture, taj slučaj pokušava svesti na neki 'sukobić interesa'. "Iz dokumentacije koju sam dobio od članova bivšeg Upravnog odbora HAVC-a, vidljivo je da je 'pokrivanje' i zataškavanje protuzakonitih radnji u HAVC-u u mandatu ravnatelja Hribara, očito politika kontinuiteta ministrice Zlatar", dodao je, zaključivši kako "hrvatski film ne može i ne smije biti podloga za protuzakonito trošenje i pranje javnog novca".

HAVC je u srijedu priopćio kako je Hrvoje Hribar imenovan na dužnost ravnatelja na četiri godine, na temelju natječaja, a nakon provedenog postupka i uvidom u natječajnu dokumentaciju, programe rada i koncepta Nacionalnog programa za naredno razdoblje. Sjednici Upravnog odbora na kojoj je donesena odluka o izboru ravnatelja nije prisustvovala Darija Kulenović Gudan, opravdavši svoj izostanak osobnim razlozima.