ZANIMLJIV PROGRAM

Siva zona: U Korčuli gostuju tri suvremena umjetnička programa

26.08.2019 u 20:12

Bionic
Reading

Udruga Siva zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti organizira ovaj tjedan u Korčuli tri programa s područja suvremene, društveno kritičke umjetnosti: projekciju filma 'Vremenske bombe', promociju knjige 'Dubrovnik pun života' i predstavljanje projekta 'Tragovi nestajanja (u tri čina)'

U utorak, 27. kolovoza prikazat će se trodijelni film 'Vremenske bombe' izvedbene skupine BADco. iz Zagreba, sniman na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi.

Uvodnu riječ će održati kustos Darko Fritz, a razgovor s redateljem filma i članom BADco. Goranom Sergejem Pristašem voditi će Petar Milat.

Dan kasnije Igor Kuduz će predstaviti umjetničku knjigu 'Dubrovnik pun života' koju je objavio ove godine, sa serijom fotografija objedinjenih u publikaciju hibridne forme između knjige fotografija, turističkog časopisa i umjetničke knjige.

To predstavljanje dio je aktivnosti programske linije Sive zone 'Kritički turizam', kojim propituje prekomjernu turistifikaciju i diznifikaciju geografski i vizualno sličnih srednjovjekovnih gradova Korčule i Dubrovnika.

U petak 30. kolovoza Igor Grubić će posjetiteljima govoriti o svom projektu 'Tragovi nestajanja (u tri čina)', kojim predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem, 58. Venecijskom biennalu. Projekt je započeo 2006. kada umjetnik otpočinje dokumentirati poslijeratnu, tranzicijsku stvarnost u Hrvatskoj, posebice prelazak iz socijalizma u kapitalizam, s centralne, državno planirane ekonomije na ekonomiju slobodnog tržišta.

U sklopu predstavljanja premijerno u Hrvatskoj prikazat će se nova inačica Grubićeva filma 'Kako se kalio čelik'. Svi programi počinju u 21 sat u Ljetnom kinu, a ulaz je slobodan.