ISPRED MINISTARSTVA

Sindikat kulturnjaka traži ostavku ministrice Andreje Zlatar

15.01.2014 u 14:36

Bionic
Reading

Iako je osječki gradonačelnik jučer prekinuo konferenciju za novinare Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) ispred Gradske uprave u Osijeku objavom da su plaće zaposlenika osječkog HNK-a potpisane i uplaćene, kriza nije prekinuta. Okupljeni pred zgradom Ministarstva kulture u Zagrebu iz Sindikata poručuju da, ukoliko se uskoro ne riješi problem, traže ostavku ministrice Andreje Zlatar Violić

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) i danas je održao novinsku konferenciju na otvorenom.

Ovoga puta okupili su se pred zgradom Ministarstva kulture u Zagrebu, isprovocirani reakcijom Ministarstva na postojeću krizu u osječkom HNK-u.

'Dopisom od 14. siječnja Ministarstvo kulture odbilo je preuzeti odgovornost za rješavanje ovog problema. Zaposlenici osječkog HNK-a ovih dana tamo rade iz ljubavi', kazala je glavna tajnica HSDK-a Ljubica Pilić, zapitavši se tko će onda riješiti problem ako ne Ministarstvo.

Ministarstvo je u pismu nabrojilo sve što je poduzeto po pitanju ovog problema (pisalo se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, Vladi RH, Ministarstvu uprave), ali rješenja nema.


Ladislav Vrgoč

'Slijedom toga, navodimo kako je Ministarstvo kulture poduzelo sve mjere u okviru svojih ovlasti iz Zakona o kazalištima, kako bi navedeni problem riješilo, ali unatoč svemu jedina pravna mogućnost leži u dogovoru osnivača', stoji u odgovoru Ministarstva.

Pilić je navela da je još tijekom iste ovakve krize u zagrebačkom HNK-u prije samo nekoliko mjeseci rješenje pronađeno u Izmjenama i dopunama Zakona u kazalištima. No bizarno je da isti taj zakon ne rješava i problem osječkog HNK-a.

Svjesni da će se zagrebačka intendantska kriza ponoviti i u Osijeku, iz Sindikata su predlagali da se u Zakon unese odredba o arbitraži, kojom bi se u slučaju nemogućnosti dogovora osnivača o imenovanju intendanta, ravnatelja ili vršitelja dužnosti ta situacija riješila odlukom arbitra.

'Ministarstvo je prijedlog odbilo, a istodobno propustilo predložiti neki drugi model koji bi spriječio nastanak ovakve situacije', ističu iz HSDK-a.

Zbog toga Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi u ime svih svojih članova, a posebno 202 člana iz HNK-a u Osijeku traži ostavku ministrice kulture Andreje Zlatar Violić.

Na konferenciji je govorio i sindikalni povjerenik osječkog HNK-a, tenor Ladislav Vrgoč.

'Držat ćemo predstave na trgu ako treba. Dići ćemo i revoluciju ako je potrebno', rekao je Vrgoč, dodavši da je arbitraža civilizacijsko dostignuće i rješenje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako su konstantne ovakve situacije koje ukazuju na očigledno nefunkcioniranje sustava neprimjerene.


Krešimir Sever

'Neprimjereno je traženje pravice na cesti. Nije primjereno niti ono okupljanje jučer. Ali doista nije primjereno da je kultura postala taocem politike. Taoci su postali i građani grada Osijeka, a Ministarstvo kulture pere ruke od kulture', rekao je Sever, konstatiravši da ukoliko se već Šišljagić, Đapić i Vrkić ne žele dogovoriti, građani i zaposlenici HNK-a ne bi smjeli snositi posljedice.

Žarko Savić, predsjednik sindikata glumaca, zapitao se što točno rade zaposlenici Ministarstva kulture, upozorivši da ih je 2002. bilo sedamdesetak, a danas ih je 450, dok stvari ne funkcioniraju.

B. Šipuš: 'Razgovor ide u krivom smjeru'

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš izjavio je da je do sada Ministarstvo imalo izvrstan dijalog s HSDK-om o svim problemima te da sada razgovor ide u 'krivom smjeru'. Podsjetio je i da pitanje HNK –a Osijek moraju riješiti osnivači, a ne Ministarstvo.  Pri tomu, napomenuo je, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić jučer je izvijestio da je djelatnicima osječkoga HNK-a isplaćena plaća.Zamjenik ministrice podsjetio je da je osječki HNK važno kazalište za grad, županiju i cijelu Hrvatske te da je jedinstven primjer kazališta koje financiraju osnivači, a država financira samo programski dio. Šipuš je najavio da će uskoro osnivači i predstavnici kazališta biti pozvani u Ministarstvo na razgovor kako bi se pronašlo rješenje poštujući zakonska rješenja. Potvrdio je kako se ne bi složio s arbitražom jer bi, kako je rekao, 'bilo kakva inicijativa koja bi išla prema Saboru iziskivala vrijeme' i zauzeo se za nastavak dijaloga.