CIRKUS OKO HNK

Osječki gradonačelnik prekinuo presicu sindikata i isplatio plaću

14.01.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić privremeno je danas prekinuo konferenciju za novinare Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) ispred Gradske uprave te izvijestio kako je djelatnicima osječkog HNK isplaćena plaća za prosinac

Glavna tajnica HSDK Ljubica Pilić započela je 'pressicu' i još jednom upozorila na problem neisplate plaće zbog nepostizanja dogovora Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao osnivača i suvlasnika HNK, oko imenovanja privremenog intendanta.

No, iz Gradske je uprave tada izašao gradonačelnik Vrkić u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića i izvijestio kako je plaća djelatnicima HNK 'potpisana i isplaćena', kao što je, tvrdi, ranije i obećao.

'Žao mi je što je gospođa iz Zagreba došla u Osijek praviti cirkus, jer mi to nismo zaslužili. Ona se opredijelila za jednu stranu, jer je došla pred Gradsku upravu, a ne pred Županiju', poručio je Vrkić sindikalcima i njihovoj glavnoj tajnici Ljubici Pilić. Nju je zamolio da 'prestane s cirkusom ili da ga radi u Zagrebu'.

Na upit novinara tko je potpisao isplatu plaća odgovorio je kako je osobno to učinio.

'Ako sutra treba u zatvor, ispratit ćete me', rekao je Vrkić i vratio se u Gradsku upravu.

Pilić je, u nastavku konferencije za novinare, upozorila kako zakonski nije moguće da netko drugi, u ime pravne osobe, potpisuje isplatu plaće. Ustvrdila je kako je isplatom plaće riješen samo jedan problem, ali da ostaje pitanje što će dalje biti s osječkim HNK, koji bez imenovanja vršitelja dužnosti intendanta nema uvjete za normalan rad.

Problemi u osječkom HNK započeli su nakon što je bivšem intendantu Božidaru Šnajderu, kao jedinom ovlaštenem potpisniku računa kazališta, 10. prosinca prošle godine istekao mandat, a grad i županija nisu se mogli dogovoriti o imenovanju vršitelja dužnosti.

Pilić je najavila kako će HSDK sutra održati konferenciju za novinare u Zagrebu pred Ministarstvom kulture, koje je, istaknula je, moralo spriječiti ovakvu situaciju.

'Ako se odgovorni ljudi ovoga grada ne žele dogovoriti, mi ćemo i dalje inzistirati da se zakonom onemogući nastajanje ovakve situacije i smatramo da je Ministarstvo pogriješilo kada je pri posljednjim izmjenama Zakona o kazalištima ovakvu situaciju riješilo u zagrebačkom, ali ne i u osječkom HNK-u', poručila je.

Ustvrdila je kako se zalaže za zakonsko rješenje koje bi omogućilo da se, u slučaju nepostizanja dogovora osnivača oko imenovanja intendanta, to pitanje rješavalo arbitražom.

"Ako je ovo što je gradonačelnik rekao točno, ja mu čestitam, ali zašto smo došli do ove situacije ako se to do sada moglo riješiti", zapitala se Pilić i dodala kako pravni tim sindikata razmatra uvjete za podnošenje kaznenih prijava, jer im se čini da je u ovoj situaciji 'bilo previše politikantstva'.

Sindikalni povjerenik osječkog HNK-a Ladislav Vrgoč zahvalio je Vrkiću na njegovom potezu, odnosno ispunjenju obećanju da će 'plaća biti isplaćena pod bilo kakvim uvjetima'. Dodao je kako razumije različite političke interese i političku borbu, ali smatra da se ovakve stvari ne bi smjele događati u ovoj kulturnoj ustanovi, u koju su dolazili raditi umjetnici iz cijelog svijeta.