VELIKO SLAVLJE

Šibenski HNK slavi 147. rođendan

28.01.2017 u 19:57

Bionic
Reading

Izvedbom predstave Steve Martina 'Gaćice', u režiji Nine Keflin, u nedjelju 29. siječnja u šibenskom kazalištu obilježit će se 147. rođendan Hrvatskog narodnog kazališta. Inicijativu o gradnji kazališta dala je 1870. godine Općina Šibenik, a izgradnju je vodilo Društvo šibenskog kazališta, odnosno 28 poduzetnih dioničara

Predstavom Teobalda Ciconija 'Kip od mesa', u izvođenju kazališne družine Alfieri, 29. siječnja davne 1870. godine otvoreno je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. 147. rođendan proslavit će se u nedjelju 29. siječnja 2017., izvedbom predstave Steve Martina 'Gaćice', u režiji Nine Keflin.

Inicijativu o gradnji šibenskog kazališta, dala je te 1870. godine Općina Šibenik, dok je izgradnju vodilo Društvo šibenskog kazališta, odnosno 28 poduzetnih dioničara. Stoga mnogi govore kako je ono zapravo napravljeno samodoprinosom Šibenčana. Projektant je bio Josip Slade, jedan iz grupe hrvatskih arhitekata 19. stoljeća koji su radili na realizaciji kazališnih zgrada, a on je narudžbu za kazalište dobio od talijanske obitelji Mazzoleni.

Kazalište je imalo 53 lože u tri reda, parter i galeriju, a bilo je predviđeno da može stati 500 osoba. Ispred svake druge lože medaljoni su s portretima talijanskih pjesnika i skladatelja - Goldonija, Bellinija, Petrarce, Tassa, Ariosta, Alfierija, Donizettija, Maetastasia i Verdija.

Strop kazališta oslikao je Antun Zuccaro, alegorijskom slikom s likovima velikih Šibenčana - Nikole Tommasea, Antuna i Fausta Vrančića, Martina Kolunića Rote i Andrije Medulića, dok je u sredini žena kao personifikacija Dalmacije, oslonjena o grb Šibenika.