dvije premijere

Šest predstava mladih plesnih umjetnika na programu Koreospektar u Zagrebačkom plesnom centru

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2020 13:17
  • Objavljeno 09.01.2020 u 13:17
'Stvari su kakve jesu'

'Stvari su kakve jesu'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Program Koreospektar, usmjeren afirmiranju mladih autora i njihovih kreativnih projekata, donosi u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) od 10. siječnja do 1. veljače šest predstava, od čega dvije premijere.

Kako se ističe u najavi, mladi autori tako dobivaju priliku predstaviti svoje autorske projekte široj publici. U sklopu programa, autori mogu sudjelovati i u predavanjima o produkciji i organizaciji u plesnoj umjetnosti koja će pripremiti i održati Iva Hraste-Sočo i Martina Nevistić.

Programom je obuhvaćeno i dijeljenje izvođačke prakse s kolegama u sklopu jutarnjih treninga i radionica, a u tome će se tijekom 2020. okušati Una Štalcar-Furač, Ema Crnić, Šimun Stankov, Ema Kani, Ariana Prpić, Anna Javoran, Marta Habulin, Eni Vesović i Eva Kocić.

U sklopu programa Koreospektar bit će prikazana interaktivna predstava 'Astronauti', na rasporedu 10. i 11. siječnja, namijenjena djeci vrtićke dobi. U predstavi, čiju koreografiju potpisuje Irma Unušić, publika je od samog početka aktivno uronjena u izvedbu na način da, zajedno s izvođačima, provodi astronautske vježbe kao pripremu za 'putovanje u svemir'. Želja je djelovati na razvoj samosvijesti i samopouzdanja motiviranjem djece na kreaciju vlastitog pokreta.

Slijedi, 15. siječnja, predstava 'Ne čujem te, mrak je', u koreografiji i izvedbi umjetničke organizacije Škvadra prema ideji i konceptu Eve Kocić, koja istražuje različite načine komunikacije kroz pokret.

Predstava 'Stasis: To Visit', koreografkinja i izvođačica Anne Javoran i Ariane Prpić, pretpremijerno i premijerno u programu je 17. i 18. siječnja.

Slijedi, 22. siječnja, predstava 'Transformers' autorskog dvojca Ide Jolić i Marina Lemića, koja polazi od ideje transformativnoga tijela, nalazeći vokabular kojim se na razini tjelesne ekspresije, uključujući pokret, mimiku i glas, uspostavlja komunikacija između dvaju entiteta. Predstava je osvojila Nagradu strukovnih udruga suvremenog plesa RH 2019. za najbolju koreografiju kao i onu za najbolju pojedinačnu izvedbu (Ida Jolić).

'Not So Simple Sample' naziv je predstave autora Šimuna Stankova i Branimira Štivića, koje će pretpremijerno i premijerno u programu Koreospektra biti prikazana 24. i 25. siječnja.

  • +2

'Stvari su kakve jesu'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Koreospektar završava 1. veljače izvedbom predstave 'Stvari su kakve jesu' autorica Eni Vesović i Mirne Rustemović, nadahnutom filmovima francuskog novog vala, u kojoj se istražuje veza između njihove estetike, narativa i atmosfere te izvedbe na pozornici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!