2. Berlinale Special

Šest atraktivnih filmova s ovogodišnjeg Berlinalea u Zagrebu, Rijeci i Splitu

18.10.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Projekcijom nijemog filma 'Berlin, simfonija velegrada' Waltera Ruttmanna uz glazbenu pratnju nagrađivanog jazz benda Chui 17. listopada otvoreno je u kinu Tuškanac zagrebačko izdanje 2. Berlinale Speciala u organizaciji Goethe-Instituta Kroatie. Riječ je o novom programu kina Tuškanac pod nazivom Kinofonija.

Drugi Berlinale Special pred prepunom dvoranom kina Tuškanac službeno su otvorili Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien, Arne Sven Hartig, prvi tajnik i referent za kulturu i politiku u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke i Marko Rojnić, voditelj kina Tuškanac.

Bogati program donosi šest atraktivnih filmskih ostvarenja s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala. U pitanju su nagrađivani i uzbudljivi filmovi koji svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu „osobno je političko“ i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice. Šarmantna komedija 'Dječaku treba svježi zrak' prikazuje se 18. listopada u 19 sati. Najposjećeniji film ovogodišnje dodjele Njemačkih filmskih nagrada snimljen je prema bestseleru slavnog njemačkog zabavljača Hapea Kerkelinga i pod redateljskom palicom oskarovke Caroline Link. U 21 sat slijedi najbolji filmski prvijenac ovogodišnjeg Berlinalea 'Oray' o mladom imigrantu koji nastoji pomiriti svoju vjeru i buran ljubavni život.

U nastavku vikenda očekuje nas beskompromisna drama s feminističkim pečatom 'Obična žena' (19. listopada u 19 sati) o mladoj Njemici turskog podrijetla Hatun koja postaje žrtva tzv. 'ubojstva iz časti' od kojeg godišnje na svijetu strada više od 5000 žena. U 21 sat slijedi novi film Andreasa Dresena 'Gundermann' o životu slavnog rock kantautora i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a. Gundermann je film o ljubavi i glazbi, ali i o suočavanju s vlastitom krivnjom.

Uz dobitnika Srebrnog medvjeda i njemačkog kandidata za Oscara – 'Razbijačicu sustava' provodimo 20. listopada. Ta intenzivna psihološka drama o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju i zaštitom prikazuje se u 19 sati, a u njoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku interpretaciju prikazuje. Mala, ali opasna Benni radikalno krši sva pravila koja joj nameću odrasli kako bi se vratila kući i bila s mamom.

Razbijačica sistema Izvor: Društvene mreže

Posljednja projekcija ovogodišnjeg Berlinale Speciala na programu je 21. listopada u 19 sati. Dvostruki kandidat za Oscara 'Djelo bez autora' inspiriran je nesvakidašnjom životnom pričom slikara Gerharda Richtera. Redatelj Florian Henckel von Donnersmarck u epskom ostvarenju raspliće osobne i kolektivne traume njemačke povijesti kroz priču o moći umjetnosti i odricanjima na koja istinski umjetnik mora biti spreman.

Nakon kina Tuškanac program Berlinale Special putuje i u druge hrvatske gradove - od 23. do 26. 10. u riječko Art-kino i od 6. do 27. studenog u splitsku kinoteku Zlatna vrata.