SLUŠKINJE NA DASKAMA

Šerbedžijina klasa glumit će u kultnom pulskom hotelu

08.08.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare predstavljena je suradnja između Sa(n)jam knjige u Istri i Kazališta Ulysses koja je započela u srpnju ove godine s okruglim stolom «Teatar pod okupacijom», a koja će se nastaviti 13. kolovoza realizacijom kazališne predstave «Sluškinje» i u prosincu na 20. jubilarnom Sajmu knjige, priopćili su iz Pulskog sajma knjige.

U kultnom pulskom Hotelu Riviera, izgrađenom 1909. godine, 13. kolovoza, u 21 sati održat će se kazališna predstava Jean Genea «Sluškinje» u režiji Staše Zurovca i izvedbi osam studentica poslijediplomskog studija "Gluma, mediji, kultura" u klasi red. prof. Rade Šerbedžije.

Predstava je premijerno izvedena i originalno postavljena u Hotelu Imperijal u Opatiji, do sada je igrala u Zagrebu i u Novom Sadu, a pulska izvedba bit će upriličena u Hotelu Riviera. Nekonvencionalni tekst avangardnog Jeana Geneta postavljen je na jednako nekonvencionalan način - u četiri hotelske sobe, u intimnoj, gotovo voajersko-klaustrofobičnoj atmosferi. Publika će biti raspoređena po sobama, a naposljetku, za završnu scenu, sastat će se na terasi hotela.

Predstava u Puli nastala je u suradnji s Kazalištem Ulysses, Sa(n)jam knjige u Istri i Arenaturistom koji je osigurao izvođenje u Hotelu Riviera. „Sluškinje“ su jedno od najintrigantnijih i najizvođenijih kazališnih djela moderne dramaturgije u svijetu. To je drama o odnosima između dvije sestre sluškinje koje se kroz bizarnu igru i ritualno preuzimanje uloga pripremaju otrovati svoju gospodaricu i tako izbjeći svoju potlačenu sudbinu. Igraju: Martina Biljan, Dina Dehni Sow, Jelena Graovac, Denis Kirinčić, Valentina Lončarić, Jelena Mesar, Nina Sabo, Marina Stanger, a poseban gost je kontratenor Kristijan Dragović.

Suradnja između Ulyssesa i pulskog Sajma knjige nastavit će se na 20. Sajmu, a nadovezuje se na obilježavanje stote obljetnice Prvog svjetskog rata. Dramski će se uprizoriti, vjerojatno jedan od najsurovijih tekstova napisanih o Velikom ratu, «Posljednji dani čovječanstva» velikog polemičara Karla Krausa i to ponovno u Hotelu Riviera u čijim je salonima Karl Kraus 8. studenog 1913 održao i jedno od njegovih značajnih predavanja. Program će se odvijati pod redateljskom palicom Lenke Udovički te asistenciju Mauricia Ferlina.

Tema ovogodišnjeg 20. jubilarnog Sa(n)jam knjige u Istri u potpunosti je posvećena 1914., a dio programa pod nazivom «Rat i mir: 100 godina koje traju» ovogodišnje 14. sezone Kazališta Ulysses, također, je obrađivao pitanje Velikog rata.